Drie zussen aan het roer bij A. Barbagallo di Mauro op Sicilië

"Het verhaal van onze familie is verweven met deze pastafabriek"

Tholen – De zoektocht naar het verhaal achter de merknaam La Bio IDEA leidt naar de Siciliaanse gemeente Fiumefreddo di Sicilia, waar de authentieke pastafabriek van de familie Barbagallo gevestigd is. DO-IT organic werkt al zo'n 35 jaar samen met A. Barbagallo di Mauro. Tijdens de Biofach maakten we op uitnodiging van Rik Dijkema (Purchasing & Supply Chain Manager) kennis met de nieuwe volledig vrouwelijke generatie van de familie die de lessen en geheimen van de familie over de kunst van het pasta maken door zal geven.

"De medewerkers van DO-IT voelen na al die jaren hechte samenwerking echt aan als familie", vertelde Agata Barbagallo in de stand in hal 1. De stand zelf oogt niet spectaculair, maar in gesprek met de drie zussen raak je vanzelf enthousiast. Uit elk woord blijkt met hoeveel passie de familie Barbagallo al meer dan een eeuw pasta produceert.

Agata, Filly en Giulia Barbagallo. 

Van generatie op generatie
Het bedrijf werd in 1911 opgericht. De nieuwe volledig vrouwelijke generatie bestaat uit de zussen Agata, Filly en Giulia Barbagallo. Hun opa Guiseppe en zijn broer Giacomo besloten deze plek te kiezen voor het verwezenlijken van een droom: de voortreffelijke Siciliaanse landbouwproducten over de hele wereld op tafel te brengen. Dit met productieprocessen in harmonie met de natuur. Zo bouwden de broers onder meer de eerste graanmolen en startten ze andere activiteiten voor de verwerking van typisch Siciliaanse grondstoffen. Hieruit vloeide de pastafabriek voort.

De broers werden opgevolgd door Angelo, de vader van Agata, Filly en Giulia, die ook de bedenker van de merknaam La Bio IDEA is. "Hij zag op een fles met olie van zoete sinaasappel de afkorting I.D.E.A. staan, wat staat voor 'Industria delle Essenze Agrumaris'. Daar plakte hij 'la bio' voor en daar was de naam…"

Agata toont de fles die de inspiratie vormde voor de naam La Bio IDEA.

A. Barbagallo di Mauro verwerkt al vele jaren enkel op Sicilië geteelde biologische granen, waaronder ook veel oude graansoorten. "Hierdoor hebben we een zeer sterke band opgebouwd met de boeren op Sicilië. Mijn zussen en ik zijn de volgende generatie in ons familiebedrijf en dit zien we ook terug bij de boeren waarmee we samenwerken. Waar mijn vader en opa contact hadden met eerdere generaties op deze boerderijen, werken wij nu met de kinderen en kleinkinderen van deze boeren. We houden enorm van samenwerken, daarin ligt echt onze kracht."

De fabriek van A. Barbagallo di Mauro. 

'Low temperature' productie
De historische fabriek van A. Barbagallo di Mauro is gevestigd tussen de velden naast vulkaan Etna. "Het verhaal van onze familie is verweven met deze prachtige fabriek. We malen het graan in hetzelfde gebouw als waar de productie van de pasta plaatsvindt. Dankzij onze werkwijze kunnen we per verpakking zeggen van welke boer het graan afkomstig is. In de fabriek combineren we moderne technieken met authentieke methodes. En het belangrijkste: de belangrijkste grondstof, het graan, is altijd vers."

Het productieproces bestaat uit 24 stappen, vertelt Agata. "We werken al meer dan tien jaar op dezelfde manier, waarbij we in de zomer het gewas al aankopen gedurende de teelt. Na de oogst slaan we het graan op in onze silo's en we halen hier steeds precies uit wat we nodig hebben voor de productie. Het gaat om grondstoffen vol van smaak, op natuurlijke wijze onder de zon gedroogd." Het reinigen van de granen gebeurt met grote zorgvuldigheid. “Het productieproces verloopt op een heel laag tempo. We duwen het heel voorzichtig in de vorm en laten het vervolgens langzaam drogen. Daarna komt het deeg er langzaam uit."

"Elke vorm van pasta heeft zijn eigen historie", geeft Agata aan. De Casarecce pasta bijvoorbeeld is afkomstig uit de vestigingsplaats van A. Barbagallo di Mauro.

Deze zorgvuldige werkwijze zorgt volgens haar niet alleen voor lekkere pasta, maar ook voor pasta die beter door het lichaam te verteren is. "Onze pasta is 'low temperature' pasta. Andere producenten verhitten de pasta tijdens de productie tot 100 graden. Dat is veel te hoog, daardoor is die pasta lastig te verteren. Het glutenprobleem is als je het mij vraagt ook deels het gevolg van de industrialisering."

Voor meer informatie:
A. Barbagallo Di Mauro
Via Regina Margherita 56
95013 Fiumefeddo di Sicilia
+39 095641059
www.barbagallo1911.it 

DO IT ORGANIC
Hermesweg 7
3771 ND Barneveld
+31 854870487
r.dijkema@organic.nl 
www.doitorganic.com 
www.labioidea.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.