"Bio veracht, bio begraven"

Franse bio-sector neemt geen genoegen met noodfonds van 10 miljoen

Het noodfonds van 10 miljoen dat de Franse regering deze week heeft aangekondigd voor de biologische sector, is volgens biologische organisaties niet voldoende. Tijdens de jaarlijkse landbouwbeurs Salon de l'Agriculture die nu aan de gang is, hebben de organisaties op een opvallende manier hun ongenoegen geuit. De stand werd omwikkeld met zwart plastic en op die manier naar eigen zeggen symbolisch begraven. 

'Bio veracht, bio begraven' staat er op het plastic te lezen waarmee de stand werd omwikkeld.

"De regering erkent de urgentie en de noodzaak van een vrijwaringsplan, maar de antwoorden zijn niet opgewassen tegen de uitdaging. We kunnen geen genoegen nemen met anekdotische maatregelen die niet beantwoorden aan de behoeften van de biologische boeren en telers", aldus Nicolas Girod, woordvoerder van de Confédération paysanne.

Voor Philippe Camburet, voorzitter van de Fnab is er sprake van een dubbele standaard: "De conventionele sectoren krijgen aanzienlijke geldbedragen om hun economische moeilijkheden het hoofd te bieden en opnieuw is de biologische landbouw het ondergeschoven kindje van de overheidssteun." 

Er is meer nodig
Mathieu Lancry, voorzitter van Forebio: "Gezien de omvang van de biologische crisis hebben we alleen al voor de varkens-, melk- en groenten- en fruitsector 750 miljoen euro nodig. De budgetten die aanvankelijk voor de omschakeling van landbouwbedrijven waren uitgetrokken, zullen slechts gedeeltelijk worden aangesproken: ze moeten worden omgebogen naar steun aan landbouwbedrijven als we willen dat ze biologisch blijven.

Didier Perréol, voorzitter van Synabio, benadrukt de urgentie van de situatie: "Zonder snelle steun is het een illusie en onverantwoord om te beweren dat de biologische landbouw op lange termijn verder wordt ontwikkeld. Het zou een enorme verspilling zijn om de biologische sector aan zijn lot over te laten".

De bio-organisaties willen dat biologische landbouwbedrijven overheidssteun krijgen voor hun cashflow, dat er een communicatiecampagne komt om biologische producten te promoten en dat biologisch voedsel wordt opgenomen in de collectieve catering. 

Op die laatste punten wordt er overigens al door de regering actie ondernomen. Zo is er 750.000 euro extra uitgetrokken voor een campagne. Op de andere punten zijn er nog geen concrete acties genomen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven