Franse regering lanceert noodfonds van 10 miljoen voor biologische landbouw

De Franse minister van Landbouw, Marc Fesneau, heeft bekend gemaakt dat er noodhulp komt voor de biologische landbouw in het land. Het plan is bedoeld om noodhulp te verlenen aan landbouwbedrijven in de sector die in moeilijkheden verkeren en tegelijkertijd structurele maatregelen in te zetten om de ontwikkeling van de biologische landbouw voort te zetten.

Noodfonds
Om noodhulp te bieden aan de biologische landbouwbedrijven die in ernstige economische moeilijkheden verkeren en met omschakeling worden bedreigd, wordt de komende weken ingezet op een noodfonds van 10 miljoen euro. Daarnaast wordt er gewerkt aan maatregelen voor de lange termijn. Zo moeten onder meer lokale overheden worden betrokken om de vastgestelde doelstelling van 20% biologische levensmiddelen in de catering te halen. Ook wordt er gesproken over het hervormen van Agence Bio om die organisatie meer representatief en betrokken te maken.

Verdere maatregelen
De biologische landbouwsector ondervindt, zoals alle landbouwsectoren, economische moeilijkheden als gevolg van de kostenstijging, waardoor de vraag naar bepaalde biologische producten afneemt. Het ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit heeft al steunmaatregelen genomen. Zo is er een gezamenlijke reflectie gestart om het ambitieprogramma van de biologische sector tegen het einde van het jaar te herzien. Ook is het subsidiefonds voor de biologische sector voor 2023 verhoogd tot 15 miljoen euro en krijgt de campagne van Agence Bio extra steun van 750.000 euro.

Ambitie
De biologische landbouw vertegenwoordigt momenteel een omzet van 13 miljard euro, 12% van de landbouwbedrijven en 10,8% van de vruchtbare landbouwoppervlakte van Frankrijk. De sector heeft zich vooral de afgelopen tien jaar ontwikkeld, waardoor Frankrijk het grootste areaal biologische landbouw van de Europese Unie in handen heeft gekregen. Deze groei weerspiegelt het proactieve beleid van de regering, die in het kader van het nationaal strategisch plan voor het GLB de doelstelling bevestigt om tegen 2027 naar 18% van biologische landbouw te gaan.

Deel van de oplossing
"De biologische landbouw maakt deel uit van de oplossing voor de nieuwe uitdagingen van onze tijd: ecologische inrichting en voedselsoevereiniteit. De aankondiging van dit plan voor de biologische landbouw toont aan dat de regering zich de middelen verschaft om haar ambitie waar te maken door de sector te helpen zijn dynamiek voort te zetten, rekening houdend met de economische moeilijkheden, blijf ik ervan overtuigd dat we de ontwikkelingsdynamiek van deze duurzame sector moeten voortzetten. Wij allen: de staat, lokale overheden, landbouwers, maar ook consumenten, moeten deze producten promoten", aldus de Franse minister van Landbouw, Marc Fesneau.

Bron: Ministerie van Landbouw Frankrijk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven