"Landbouwakkoord vergt grote inzet van onze boerenbestuurders"

Eind april moet er een landbouwakkoord zijn, maar volgens NOS lopen de onderhandelingen stroef en lijkt een akkoord nog ver weg. Uit gespreksverslagen zou blijken dat de betrokken partijen het perspectief dat het kabinet biedt, onvoldoende vinden.

Inmiddels wordt er al diverse weken ‘achter de schermen’ door maar liefst 52 partijen uit de hoek van landbouw en natuur hard gewerkt aan het Landbouwakkoord. Biohuis zit met 8 andere partijen aan de hoofdtafel, waaronder LTO, NAJK en Agractie. Daarnaast leveren onder andere Bionext, Bioplant, Natuurweide, VBV en VBP hun bijdragen via de zogenoemde sectortafels Melkvee, Akkerbouw, Pluimvee en Varkens. Voor de korte keten zitten vertegenwoordigers van het Groenboerenplan aan de sectortafel Overig.

Volgens Biohuis vergt het werken aan het landbouwakkoord een grote inzet van de boerenbestuurders en medewerkers van Bionext, met een voortdurende afstemming tussen alle betrokkenen uit de biosector. "Het draait om het toekomstperspectief voor boeren, terwijl ook doelen voor natuur, klimaat en water gehaald moeten worden. Overheid, keten en consument moeten de boer helpen om duurzamer te produceren.

De biologische sector zet in op twee punten. Allereerst pleit de sector voor biologische landbouw als volwaardig eigen ontwikkelspoor. Daarnaast wil de sector juridische en economische zekerheid voor de huidige én toekomstige bio-boer. Gespreksonderwerpen zijn: grond & ruimte, innovatie en kennisontwikkeling, ecosysteemdiensten, markt- en ketenafspraken, juridische borging en bedrijfsopvolging. Daarbij is ook aan de orde hoe de afspraken in het Landbouwakkoord geborgd worden.

Bron: Biohuis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.