Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het belang van de juiste stalverlichting voor zowel leghennen als pluimveehouders

Onderzoek toont aan dat stalverlichting de ontwikkeling, beweeglijkheid en het gedrag van een leghen sterk beïnvloedt. Het is daarom van belang om uw verlichting in orde te hebben voor het dierwelzijn en zeker ook voor optimale legprestaties. Maar, hoe doet u dat? Met een goed verlichtingsplan creëert u een optimale leefomgeving voor uw leghennen en voorkomt u stress, agressief gedrag en pikkerij. Zo verlicht u tegelijkertijd het bedrijfsmanagement.

Op 24 januari was het opnieuw tijd voor de Poultry Academy. Dit is een onderdeel van het interne opleidingsprogramma voor het pluimveeteam van Reudink. Door deze academie borgen ze een goed kennis- en vaardigheidsniveau, zodat de bio-pluimveespecialisten de klanten elke dag weer van het best mogelijke advies kunnen voorzien. Deze keer stond onder andere het thema verlichting op de agenda. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het opstellen van een goed verlichtingsplan? Vraag uw specialist naar zijn of haar advies.

Het belang van de juiste stalverlichting
Optimale verlichting voor het dier…

…optimaliseert het zicht van de hen
…zorgt ervoor dat de hen eenvoudig water en voer kan vinden
…zorgt voor comfort en een optimale leefomgeving voor de                     leghennen
…draagt bij aan het dierwelzijn en voorkomt stress, agressief gedrag     en pikkerij

Optimale verlichting voor de pluimveehouder…

…verbetert de legprestaties van de hennen (met bijv. minder                    buitennest eieren)
…verlaagt de werkdruk wanneer u bijvoorbeeld kiest voor apparatuur     dat gemakkelijk schoon te maken is en niet snel uitvalt
…verlaagt de kosten wanneer u kiest voor energiezuinige apparatuur     dat lang mee gaat waardoor u ook bijdraagt aan het milieu

Door goede verlichting die aansluit op de behoefte van de hen, draagt u bij aan de diergezondheid en daardoor de legprestaties. Al met al verlicht u zo het bedrijfsmanagement.

Wist u dat: kippen grote ogen met veel lichtgevoelige cellen hebben? Daarom zijn ze extra gevoelig voor lichtkleuren en -flikkeringen. Kippen zien anders dan mensen. Wat in onze ogen goed lijkt, kan een kip anders ervaren. Dit onderstreept het belang van de juiste stalverlichting.

Tips van de bio-pluimveespecialisten van Reudink

  1. Stem de verlichting in de legstal af op de verlichting in de opfokstal. Dit zorgt voor minder stress in deze toch al stressvolle periode voor de hennen. Let hierbij vooral op het lichtspectrum en de -intensiteit. Kippen kunnen namelijk kleuren in wit licht onderscheiden.
  2. Voorkom dat de lampen flikkeren. Een kip registreert lichtflikkeringen die voor ons mensen niet zichtbaar zijn en ziet dit als mogelijke bedreiging. Voorkom stress en nervositeit onder de dieren en kies voor flikkervrije verlichting. Let op dat wanneer het licht gedimd wordt, ook flikkeringen kunnen ontstaan. Controleer dit met enige regelmaat.
  3. Kies bij standaard stalverlichting voor lampen tot 3000 kelvin. Deze lampen hebben een prettig lichtspectrum voor de hennen. De kleur rood is hierin beter vertegenwoordigd. Deze kleur ervaart de kip als prettig.

Meten is weten. Meet in Gali-lux en niet in lux. Zo ondervangt u ook de lichtintensiteit van de kleuren in het spectrum zoals ultraviolet en infrarood die wij als mens niet kunnen waarnemen, maar kippen wel. De bio-pluimveespecialisten van Reudink beschikken over kwalitatief hoogwaardige meetapparatuur. Zij kunnen samen met u de juiste stalverlichting instellen met oog voor bovenstaande tips.

Voor meer informatie:
Reudink
Kwinkweerd 5
7241 CW Lochem
088 0248165
info@reudink-bio.eu 
www.reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: