Eliminatiescenario ToBRFV in bioteelt: Effectiviteit diepstomen onzeker

Tomatentelers zijn nog niet van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) af, zoveel werd met publicatie van nieuwe besmettingscijfers voor Nederland nog maar eens duidelijk. Conventionele telers zijn veruit in de meerderheid in Nederland, maar ook biologische telers telen tomaten. Omdat zij dat in de grond doen, hebben zij bij besmetting rekening te houden met onder meer hun bodem.

Bodembehandeling
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) brengt daags na publicatie van de cijfers een eliminatiescenario voor het virus in de bedekte biologische vruchtenteelt van tomaat, paprika en Spaanse peper naar buiten. Daarin is ook aandacht voor de bodem. In het document staat onder het kopje 'behandeling van de grond':

Tobamovirussen kunnen meerdere jaren in (plantresten in) grond infectieus blijven. Microbiële afbraak leidt tot afname van het aantal infectieuze virusdeeltjes maar hoe lang het duurt voordat het virus volledig is geëlimineerd is onzeker. Het is onzeker of in de praktijk met diepstomen het virus volledig wordt geëlimineerd.

Dus ook na diepstomen mogen in het eerst jaar uitsluitend niet-
waardplanten of resistente rassen worden geteeld. De effectiviteit van stomen zal in sterke mate afhangen van de grondsoort en de grondwaterstand en diepstomen zal niet op elk bedrijf mogelijk
zijn.

Bij een besmettting gelden derhalve de volgende twee opties voor behandeling van de grond en volgteelten:

  1. de grond diepstomen en in de eerste 12 maanden daarna een niet-waardplant of resistent ras (Capsicum-ras met L3/L4-resistentie) telen. Onder ‘diepstomen’ wordt verstaan dat
    tijdens stomen in de grond een temperatuur van ten minste 80°C word bereikt tot een diepte van minimaal 50 cm gedurende minimaal 5 uur.
  2. de bovenste laag van de grond stomen en in de eerste 24 maanden daarna uitsluitend niet-waardplanten of resistente rassen telen.

De maatregelen voor grond en volgteelten, zoals hierboven beschreven bij 1 en 2, gelden minimaal voor alle delen van de productielocatie of de fytosanitaire eenheid (waarmee een duidelijk van elkaar gescheiden (teelt)ruimte wordt bedoelt) waar een vatbare
waardplant heeft gestaan.

Indien blijkt dat aanwezige onkruiden op de productielocatie besmet
zijn met het virus of dat het virus meer gewassoorten kan aantasten kunnen de maatregelen worden uitgebreid.

Bekijk hier het hele document 'Eliminatiescenario ToBRFV in de bedekte biologische vruchtenteelt van tomaat, paprika en Spaanse peper'


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.