"Bijna twee derde van de vegetarische burgers is niet erg gezond"

De samenstelling van bijna twee derde van de vegetarische burgers is niet erg gezond, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De organisatie stelt dat de voedingswaarde van de producten eenvoudig te verbeteren is. De Consumentenbond roept fabrikanten dan ook op om minder scheutig te zijn met zout. 

De Consumentenbond bekeek 75 vegetarische en veganistische burgers, verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi, Hoogvliet, Dirk en Ekoplaza. Deze burgers zijn gemaakt van bijvoorbeeld soja, noten, erwteneiwit of groente. Twee derde van de producten blijkt veel zout en/of verzadigd vet te bevatten.

Zowel supermarkten als A-merken produceren ongezond samengestelde vegaburgers. Zo hebben Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl geen burgers met een gezonde samenstelling. Van Albert Heijn zijn dat er maar 3 van de 10. Van Jumbo 4 van de 8 en van Garden Gourmet 2 van de 4. Plus geeft met zijn 3 vegaburgers het goede voorbeeld. Geen enkele daarvan bevat te veel zout of te veel verzadigd vet.

Vegaburger wel gezonder dan rundvleesburger
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Hoewel veel vegaburgers niet erg gezond zijn, zijn ze doorgaans gezonder dan hamburgers van rundvlees. Bovendien zijn vega varianten een stuk duurzamer. Niet alleen qua dierenwelzijn, maar ook door de veel kleinere impact op het klimaat. Met wat minder zout zijn ze nog gezonder ten opzichte van vlees, dus fabrikanten zijn aan zet."

Handvol vegaburgers voor veganisten
De Consumentenbond beoordeelde verder of de 27 gezond samengestelde vegaburgers voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 bevatten. Dan zijn ze optimaal voor veganisten, die deze voedingsstoffen niet uit dierlijke producten kunnen halen. Slechts een handvol vegaburgers voldoet hieraan.

Molenaar: "Uit ons panelonderzoek onder ruim 2000 consumenten blijkt dat ook vegetariërs en flexitariërs deze toevoegingen belangrijk vinden. Dus ook hierin kunnen fabrikanten nog flinke stappen zetten."

Foto: Dreamstime

Bron: Consumentenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.