Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Odin Foodcoop en Caring Farmers gaan samenwerken aan voedseltransitie

Biologische Foodcoop Odin gaat samenwerken met stichting Caring Farmers. Beide organisaties delen een groeiende bezorgdheid om de afnemende biodiversiteit en geloven dat een volhoudbare natuurinclusieve landbouw oplossing biedt voor meerdere maatschappelijke problemen. De boerenorganisatie en winkelketen slaan daarom de handen ineen om de voedseltransitie te versnellen door samen meer consumenten voor te lichten over duurzaam eten en meer boeren kansen te geven om te verduurzamen. De eerste gezamenlijke actie is meer bewustzijn creëren onder consumenten voor nut en noodzaak van een vitale bodem.

Caring winkeliers
Stichting Caring Farmers zet zich in voor een versnelde transitie naar een kringlooplandbouw. Omdat een voedseltransitie alleen mogelijk is middels een samenwerking van de hele maatschappij, werkt Caring Farmers samen met dierenartsenvereniging Caring Vets en stichting Caring Doctors. De organisatie telt behalve 325 boeren ook 3.500 Caring Consumenten, 80 Caring Wetenschappers, 100 Caring Ketenpartners en recentelijk hebben alle winkels van Odin Foodcoop zich aangesloten als Caring Winkeliers. 

Merle tijdens een Bioborrel in 2021.

26 februari: Film Onder het Maaiveld
De bodem is de basis van een duurzame landbouw. Het eerste gezamenlijke evenement is dan ook een bijzondere voorvertoning op 26 februari in het Eye in Amsterdam van de film Onder het Maaiveld speciaal voor leden van Odin Foodcoop.

Deze nieuwe film die vanaf 2 maart te zien is in de bioscopen laat met prachtig filmwerk zien hoe gevarieerd en bijzonder het bodemleven is, en hoe belangrijk een gezonde bodem is voor de groei van gezonde planten. Directeur Merle Koomans van Odin: “Een vitale bodem is belangrijk voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. Met de vertoning van deze film waarin het bodemleven centraal staat, willen we mensen zich laten verwonderen over het bijzondere leven wat je tegenkomt onder je voeten.”

Vijf caring farmers werkten mee aan deze film van IUCN, Vlinderstichting, WUR en Centrum voor Bodemecologie en vertellen met hoeveel passie zij zorgen voor hun bodem. Twee caring farmers, Jacob Beeker van Boerderij Eyckenstein en Marrit Kyung Ok Schakel van Boerderij Buitenverwachting, zijn samen met bestuurslid Annette Harberink aanwezig om in gesprek te gaan over de film met Odin leden.

De fragmenten van de Caring Farmers uit de film, Boerderij Buitenverwachting bekijk je via deze link en Boerderij Eijckenstein via deze link.

Meer bewuste burgers
Caring Farmers en Odin Foodcoop bundelen hun krachten om het belangrijke verhaal van een gezonde bodem voor gezonde landbouw en voedsel aan nog meer mensen te vertellen. Odin leden kunnen zich laten inspireren door zich aan te melden als Caring Consumenten, en de aangesloten Caring Consumenten kunnen zich op hun beurt lid worden van de Odin Foodcoop waardoor deze kan groeien. Alle Odin winkels zijn opgenomen op de Caring Winkelkaart zodat de Caring Consumenten hun weg naar deze winkels vinden. Hoe meer burgers gaan kiezen voor biologisch of biodynamisch, hoe meer boeren kunnen omschakelen.

Meer samenwerking met boeren
Van de 325 boeren die zijn aangesloten bij Caring Farmers, leveren er momenteel elf boeren producten aan Odin. Recentelijk introduceerde Odin Foodcoop in alle winkels kalf-bij-koe kaas van Boerderij Ruimzicht: In de toekomst hopen beide organisaties meer samen te werken voor nog meer bijzondere producten van Caring Farmers in alle Odin filialen.

Behalve winkels heeft Odin ook een groothandel, imkerij en een boerderij voor zaadteelt & plantenveredeling. De organisaties gaan ook samen werken aan een levende zaadbank voor biologische groenten en telers leren om zelf hun eigen zaden te telen. 

Voor meer informatie:
Odin
info@odin.nl 
www.odin.nl 

Voor meer informatie:
Caring Farmers
info@caringfarmers.nl
www.caringfarmers.nl

Publicatiedatum: