Cornelia Plank van Tyrolpilz over de acceptatie van bio-paddenstoelen in Oostenrijk

"Vooral bij bio-shiitakes en portobello's nog ruimte voor verbetering"

In november vorig jaar hebben de biologische paddenstoelen uit Tirol een uitgebreide merkherlancering ondergaan. Sindsdien worden de biologische paddenstoelen onder het nieuwe merk Tyrolpilz en in moderne, duurzame kartonnen schaaltjes verkocht. "Met het nieuwe merk Tyrolpilz willen wij eetbare paddenstoelen een veel hogere status geven en verankeren als een vast onderdeel van de dagelijkse voeding. Daarvoor is informatie, voorlichting en inspiratie nodig. Want veel consumenten weten helemaal niet wat je allemaal met paddenstoelen in de keuken kunt doen", zegt Cornelia Plank, directeur van het in 2012 opgerichte bedrijf dat gevestigd is in Mils. 

Met het nieuwe kartonnen schaaltje hebben ze geprobeerd om een iets praktischere en 'luchtigere' verpakkingsvorm te vinden. Cornelia: "Onze biologische paddenstoelen hebben op weg naar de klanten voldoende ruimte nodig in de verpakking, ze lijden onder een te kleine verpakking. Wat milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen betreft zijn we al een eind op weg met een gerecycleerde kartonnen doos. Ook de noodzakelijke beschermfolie wordt zo snel mogelijk vervangen door een volledig recycleerbare folie." 


Directeur Cornelia Plank in de teeltruimte

Paddenstoelen als vast bestanddeel van de dagelijkse voeding 
Vanuit het oorspronkelijke basisidee om een regionaal, biologische product te telen dat destijds in deze vorm nog niet in de Oostenrijkse retail verkrijgbaar was, ontstond in 2012 een modern paddenstoelenteeltbedrijf. "In de afgelopen jaren konden we veel leren. We hebben ons voortdurende verder ontwikkeld en juist op het gebied van kwaliteit en oogst nieuwe normen gesteld. Als leider in het marktsegment van de biologische paddenstoelen bereiken we via de retail vrijwel alle consumenten in Oostenrijk en kunnen er zo voor zorgen dat onze visie 'de paddenstoel als vast bestanddeel van de dagelijkse voeding' zeer realistisch is", schetst Cornelia. Daarbij is de nauwe, coöperatieve samenwerking met de retail belangrijk. "Juist omdat het bij onze biologische paddenstoelen om een biologisch product gaat hebben we een bepaalde flexibiliteit nodig wat betreft de oogst, teelt en logistiek. Paddenstoelen groeien niet altijd even snel, en zeker als de focus op de kwaliteit ligt kunnen we hier geen compromissen sluiten."


Biologische kastanjechampignons in het nieuwe kartonnen schaaltje 

Tegenwoordig kweekt Tyrolpilz biologische kastanjechampignons en biologische shiitakes. In de zomermaanden wordt het basisassortiment aangevuld met biologische portobello, die vooral populair is voor op de barbecue. "Hoewel de biologische champignon de absolute koploper is, zien we juist bij shiitakes en portobello's nog potentieel voor verbetering. Dat ligt echter niet aan de kwaliteit van de paddenstoelen of de smaak, maar aan het feit dat we de mogelijkheden voor gebruik en verwerking laten zien. Consumenten weten vaak simpelweg niet wat en hoe ze met deze 'onbekendere' paddenstoelensoorten kunnen koken."


Een blik op de verwerking en sortering

Duurzaamheid en innovatie
Ook bij het telen van paddenstoelen wordt men met de gestegen energie- en overige bedrijfskosten geconfronteerd. De investeringen in duurzaamheid en innovatie leveren veel rendement op, vervolgt Cornelia. "Dankzij uiterste efficiëntie bij het kweken, moderne distributie- en verpakkingsoplossingen en zelfvoorziening van energie via zonnepanelen blijft de prijsstijging momenteel nog op een enigszins aanvaardbaar niveau."


Het hoofdkantoor in Mils in Tirol

Ondanks de vele uitdagingen kijkt de bedrijfsoprichter en directeur met vertrouwen naar de toekomst. "Wij zien steeds meer kleine, regionale kwekers die juist in de categorie fijne paddenstoelen voet aan de grond proberen te krijgen. De paddenstoelensector is een moeilijke sector, aangezien ons product uiterst gevoelig is en ervaring, kennis en tijd beslissende factoren zijn. Juist als het erom gaat duurzame kwaliteit te garanderen en het geheel ook nog in economisch aantrekkelijke hoeveelheden aan te bieden, wordt het spannend. Wij zijn in ieder geval zeer goed voorbereid."

Voor meer informatie:
Cornelia Plank
Myzelia Produktions- & Vertriebs GmbH
Dorfstrasse 1
A-6068 Mils, Oostenrijk
Tel: +43 5223 42425
info@tyrolpilz.at 
www.tyrolpilz.at  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven