Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische sector zet in op eigen ontwikkelspoor en zekerheid

Adema geeft update over Landbouwakkoord

Er wordt aan een Landbouwakkoord gewerkt in Nederland. Er wordt gewerkt met partijen uit de hele landbouwsector en ook de biologische landbouw is er vertegenwoordigd. Deelnemers overleggen aan een hoofdtafel en deeltafels, waar ze onderdelen van het akkoord bespreken. Biohuis vertegenwoordigt de biologische sector aan de hoofdtafel. Samen met nog drie boerenorganisaties (NAJK, LTO en Agractie) wordt er de afgelopen én aankomende weken intensief gewerkt om de belangen van de biologische boeren en bijbehorende ketens te behartigen. 

Bionext is samen met de bio-boeren vereniging wekelijks aangesloten bij de sectortafels Melkvee, Akkerbouw, Pluimvee en Varkens. In het kader van de korte keten schuiven de vertegenwoordigers van het Groenboerenplan aan de sectortafel Overig.

Minister Adema van LNV heeft dinsdag een update gegeven aan de Tweede Kamer.  In het Landbouwakkoord wordt toegewerkt naar 2040, waarbij 'verduurzamen' een sleutelterm is. "De gesprekken lopen, de keuzes worden gemaakt. We zijn serieus onderweg en zetten alles op alles om het Landbouwakkoord tijdig te laten slagen met concrete resultaten", schrijft Adema. Lees hier de update. 

Medio februari leveren de zogeheten sectortafels hun inbreng voor het gesprek aan de hoofdtafel. Daarin schetsen zij een beeld van hun verwachtingen rond de ontwikkeling van de agrarische sector in de komende twintig jaar, met speciale aandacht voor hun eigen sector. Welke trends zien zij voor zich en wat betekent dit voor o.a. het grondbeleid, duurzaamheid, verdienmodellen en de bijdrage van boeren aan de voedselzekerheid? Daarbij komen ook knelpunten en dilemma’s aan bod, bijvoorbeeld over de beschikbaarheid en gebruiksmogelijkheden van grond.

Er is ook een speciale website over het Landbouwakkoord. Daarop verschijnen ook updates. 

Inzet van biologische sector
Laurens Nuijten, verenigingsmanager Biohuis en belangenbehartiger Bionext: “De inzet van het Landbouwakkoord is hoog. We zijn inmiddels halverwege het proces dat eind april tot een breed gedragen landbouwakkoord moet leiden. Onze collega’s en boerenbestuurders werken keihard om de sterke en ontwikkelpunten van de biologische landbouw naar voren te brengen. Dit proces vraagt veel tijd van onze boerenbestuurders die dit doen naast hun boerenbedrijf. Onze indruk is dat andere partijen daar tot op heden voor open staan. Wij houden vast aan ons wettelijk geborgde systeem dat is gebouwd op de 4 uitgangspunten van IFOAM (Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid). Dit kan in de keten, richting de consument, voor de huidige en toekomstige bio-boer en voor de samenleving een oplossingsrichting bieden.

Bionext en Biohuis zetten in op twee punten:
1. Zet in op biologische landbouw als volwaardig eigen ontwikkelspoor
2. Juridische en economische zekerheid voor de huidige én toekomstige bio-boer

De aankomende weken zal men praten over grond & ruimte, innovatie en kennisontwikkeling, ecosysteemdiensten, markt en keten-afspraken, juridische borging en bedrijfsopvolging. Afspraken over deze onderwerpen kunnen verstrekkende gevolgen voor biologische boeren hebben. Ook zal worden besproken hoe het Landbouwakkoord wordt geborgd.

Bron: Bionext / Rijksoverheid