Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Kortekaas, Triodos Bank:

"Willen we als maatschappij meer bio, dan hebben omschakelaars steun nodig"

Tholen - Omschakeljaren, ze blijven een drempel om de stap naar biologische landbouw te zetten. De markt kent maar weinig initiatieven om een ondernemer gedurende deze jaren te ondersteunen. “Ondernemers zijn over het algemeen risicomijdend. In de omschakelperiode van twee jaar daalt de productie en daarnaast worden de producten tegen gangbare prijzen afgezet", aldus Paul Kortekaas van Triodos Bank. "Willen we als maatschappij meer bio, dan hebben deze ondernemers steun nodig, juist ook in de omschakelperiode."

Paul Kortekaas tijdens de Biobeurs

Wat de bank kan doen
Triodos Bank wil deze groep ondernemers graag ondersteunen. De bank heeft een omschakelkrediet die bedoeld is om de overgangsperiode, die gemiddeld 2 jaar duurt, te overbruggen. "We gaan met de ondernemer om tafel en bekijken samen welke stappen het bedrijf moet nemen bij het omschakelen naar biologisch. Ook maken we een inschatting welke gevolgen de omschakeling zal hebben. We wegen de inkomsten en uitgaven tegen elkaar af en kijken hoeveel werkkapitaal nodig is. Als het onder de streep negatief uitvalt, kijken we hoe we daarin kunnen helpen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door het verstrekken van extra werkkapitaal of door bijvoorbeeld de aflossing uit te stellen."

Daarnaast organiseert de bank workshops waarbij ondernemers in de keten met elkaar in contact worden gebracht. Ondernemers die het omschakeltraject achter de rug hebben delen hun kennis en ervaringen met hen die er nog voor staan. Over de omschakeling zelf, maar ook over de periode daarna. "Als je eenmaal biologisch bent, moet je als ondernemer met de nieuwe kennis omgaan en openstaan voor signalen van de natuur zodat je op tijd de juiste beslissing kan nemen. Bijsturen met kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen is niet meer toegestaan."

Banken meekrijgen
Binnen de landbouwtransitie ziet Paul een belangrijke rol weggelegd voor de banken. "Wij krijgen geld van spaarders en beleggen dat geld met de belofte dat we dat zo duurzaam mogelijk doen. Voor ons is ondernemen volgens de biologische principes de ondergrens. Maar het is belangrijk dat we ook andere banken meekrijgen. Het hele financieringssysteem moet op de kop. Wat stimuleren wij als banken met onze financiering? De banken bepalen voor een deel hoe de wereld er over 20 jaar uit kan zien. Wat de landbouw betreft moeten wij onszelf afvragen: hoe kunnen wij de landbouw zo vormgeven dat we de wereld  mooier kunnen doorgeven aan de volgende generaties dan dat deze op dit moment is?" Daarom brengt Triodos Bank deze visie ook binnen de Nederlandse Vereniging van Banken graag ter sprake. "In de afgelopen 40 jaar hebben de ondernemers laten zien dat het mogelijk is om als boer of teler een goed inkomen te hebben met biologische bedrijfsvoering. De hele keten moet in beweging komen en de zwakste schakel bepaalt de sterkte van de ketting. Dus roep ik alle ketenpartijen op om bij te dragen en de omschakeling mogelijk te maken."

Holistische blik
Ook van de overheid vindt Paul dat het geld op een andere manier moet inzetten. "Men lijkt nu vooral bezig te zijn met het bestrijden van de gevolgen, in plaats van te werken aan de oorzaak van het probleem. Natuurlijk moeten eerst de piekbelasters gecompenseerd worden die hun uitstoot beëindigen. Maar, hoe mooi zou het zijn als boeren niet zozeer worden uitgekocht maar worden gestimuleerd om andere bedrijfsmodellen te kiezen? We hebben een meer holistische blik nodig. Daar ligt voor de biologische landbouw een mooie rol, door te laten zien hoe de landbouw eruit ziet met minder dieren en gewassen die elkaar in de teelt versterken en een positieve bijdrage levert aan meerdere beleidsvraagstukken op het gebied van stikstof, biodiversiteit, waterkwaliteit, luchtkwaliteit, dierwelzijn, enzovoorts."

Voor meer informatie:
Paul Kortekaas
Triodos Bank
030 694 2399
paul.kortekaas@triodos.nl
www.triodos.nl