Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands vlaggetje maakt oorsprong van sojabonen nog duidelijker

Tholen - Niet voor niets zien we de sojaboon in allerlei producten terug. "Soja is eigenlijk de beste boon qua voedingswaarde voor de mens", legt Evert Jan Daling uit. Veel soja komt van ver, maar het wordt ook op kleine schaal in Nederland geteeld, bijvoorbeeld door Evert Jan en zijn zoon Bas die op 11 hectare in Flevoland soja telen. "Jaren geleden werd er in Nederland op zo’n 500 hectare soja geteeld, maar dat is inmiddels maar 170 hectare."

Evert Jan en Bas promootten hun sojabonen tijdens de Biobeurs.

Rustgewas
Evert Jan deed in de jaren negentig ervaring op met de teelt van soja in Oost-Europa. Jaren later, in 2022 startte hij samen met zijn zoon Bas met de teelt van soja op twee percelen in Flevoland. In oktober werd de eerste oogst binnengehaald. De verwerking en opslag doen ze in eigen beheer. "We huren land en telen de soja in een teeltrotatie van 1 op 6. Soja kan worden ingezet in plaats van een rustgewas. De ziektedruk is relatief laag", vertelt Evert Jan.

Veelzijdige boon
De soja van Nederlandse bodem wordt verkocht op de biologische markt in Amsterdam en in diverse landwinkels. Ook via de webshop vindt het zijn weg naar de consument. Enthousiast vertelt Evert Jan hoe veelzijdig het product is. "Je kunt ze net als andere peulvruchten wellen en koken, je kunt er ook miso en tempeh van maken of laten ontkiemen tot taugé."

Alternatief voor peulvruchten
In deze opstartfase is het zaak om het product bij de consument in beeld te krijgen. "We werken nu hard aan naamsbekendheid. Mensen associëren soja met Zuid-Amerika waar bossen worden gekapt om soja te telen. Wij hebben de Nederlandse vlag toegevoegd op onze verpakking om nóg duidelijker te maken waar ons product vandaan komt. De ambitie is dat Nederlandse sojabonen over een paar jaar een geaccepteerd alternatief is voor peulvruchten."

Voor meer informatie: 
NL Soja
Lange Dreef 29
8302 EM Emmeloord
06 23773796 (Evert-Jan)
06 22329589 (Bas)
info@nl-soja.nl 
www.nl-soja.nl