FOAG marktcijfers Bio:

Biologische peren zien recordverkoopcijfers in Zwitserland

Ruim 191 ton biologische peren zijn in december 2022 door Zwitserse retailers verkocht, 39% meer dan in december van het voorgaande jaar. De hoogste december-verkoop van biologische peren sinds 2017 is te danken aan het zeer goede Zwitserse perenseizoen van 2022. De goede kwaliteit van de biologische peren leidde ook tot een sterke vraag van de consument, aldus het laatste marktrapport van FOAG.

Geen prijsstijging in de biologische fruitmand
Ook de prijs van de biologische fruitmand daalde in 2022: met CHF 17,17 kostte hij in het lopende jaar (januari-september) gemiddeld ongeveer 2,1% minder dan in 2021 (vergeleken met 2020: - 6,1%). Alle producten in dit mandje werden goedkoper in vergelijking met het voorgaande jaar. Om een analyse over het hele jaar uit te voeren in het zeer seizoensgebonden fruitsegment, wordt alleen fruit dat het hele jaar door beschikbaar is in het mandje opgenomen. Het omvat dus appelen en alleen typisch geïmporteerde producten zoals bananen, sinaasappelen en kiwi's. 

In tegenstelling tot de biologische mand als geheel heeft de subrubriek biologisch fruit in de maanden april-september 2022 bovendien nauwelijks prijsstijgingen gekend. Ook hier speelt waarschijnlijk de algemene prijsdruk op de biologische markt een rol, maar ook de sterke munt, die inflatie bij de sterk vertegenwoordigde importproducten in de fruitmand compenseert.

Biologisch aardappelmand onder niveau van vorig jaar
De prijs van het deelmandje aardappelen wordt sterk beïnvloed door seizoenseffecten. De prijs stijgt meestal in juli en augustus door de beschikbaarheid van vers geoogste Zwitserse aardappelen. Dit is het gevolg van de beschikbaarheid van vers geoogste Zwitserse aardappelen, die de opgeslagen en ingevoerde goederen van de voorgaande maanden vervangen en tegen een hogere prijs worden verkocht. In het voorjaar van 2022 waren de prijzen voor biologische aardappelen uitzonderlijk laag. Door deze lage prijzen kostte het biologische aardappelmandje in 2022 (januari-september) gemiddeld CHF 5,26, 10,4 procent minder dan in het voorgaande jaar.
(vergeleken met 2020: -25,6%).

Er zijn vele redenen voor deze ontwikkeling: enerzijds was de aardappeloogst van 2021 in Zwitserland extreem slecht door ongunstige weersomstandigheden, waardoor het geringe binnenlandse aanbod moest worden aangevuld met goedkopere geïmporteerde aardappelen. Voorts is er een algemene prijsdruk op de markt, zowel voor zowel in de plantaardige als in de biologische markt, omdat verschillende marktdeelnemers hun marktaandeel willen uitbreiden. Aangezien plantaardige producten altijd een centrale rol hebben gespeeld in de biologische markt, is deze prijsdruk vooral voor deze producten merkbaar.

Gunstige biologische groentemand
Tussen november 2021 en april 2022 was de prijs van de biologische groentemand lager dan op enig ander moment sinds de mand werd waargenomen. Natuurlijk zijn groenten sterk seizoensgebonden en de meeste producten die in deze fase worden aangeboden komen uit het buitenland.Met CHF 33,40 kostte het boodschappenmandje biologische groenten in 2022 (januari-september) gemiddeld ongeveer 9% minder dan in de overeenkomstige periode van het voorgaande jaar. In vergelijking met het gemiddelde van de vier voorgaande jaren kost het zelfs ongeveer 14 procent minder (gemiddelde prijs januari-september 2018-2021: CHF 38,78).

In de loop van het lopende jaar is de prijs van de biologische groentemand zoals gebruikelijk weer gestegen door seizoensfactoren. Toch lag de prijs in september nog ongeveer 8 procent onder het niveau van de septemberprijzen van de afgelopen vier jaar. Deze ontwikkeling wordt met name bepaald door de producten trostomaten, komkommers, ijsbergsla en wortelen, die vanwege hun belang een groot gewicht hebben in het mandje voor biologische groenten. De prijs van trostomaten lag in 2022 (januari-september) gemiddeld 15 procent lager dan het jaar ervoor, die van ijsbergsla 14 procent lager en die van komkommers 7 procent lager. Wortelen kostten gemiddeld 5 procent minder.

In het algemeen is de laatste jaren in het groentensegment een trend van dalende prijzen waarneembaar, die volgens deskundigen uit de sector waarschijnlijk te wijten is aan de toenemende prijsdruk in de detailhandel. Ook het "post-Covid effect" zou een rol kunnen spelen. In 2020 en 2021 was de vraag in de detailhandel hoger als gevolg van de anti-Covid maatregelen. In 2020 en 2021 was de vraag in bij retailers hoger als gevolg van deze maatregelen en daardoor waren sommige producten duurder. Nu keert de vraag terug naar het normale niveau. Voorts boden de weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer van 2022 gunstige groeiomstandigheden voor bepaalde groenten, wat leidde tot een groter aanbod (bv. biologische ijsbergsla en biologische wortelen) en lagere prijzen.

Bron: BLW 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven