Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De wereldwijde biologische markt bleef groeien, maar in langzamer tempo

Wereldwijd bleven zowel het biologische landbouwareaal als de detailhandel in 2021 blijven groeien, volgens gegevens uit 191 landen. Uit de 24e editie van "The World of Organic Agriculture", gepubliceerd door FiBL en IFOAM - Organics International, blijkt dat de trend van algemene groei van de afgelopen jaren zich in 2021 heeft voortgezet, zij het in een lager tempo.

De wereldwijde biologische markt bleef groeien, maar langzamer
In 2021 bereikte de biologische markt bijna 125 miljard euro - een stijging van bijna 4 miljard euro of ongeveer 3 procent.

Met 48,6 miljard euro bleven de Verenigde Staten 's werelds grootste markt, gevolgd door Duitsland (15,9 miljard euro) en Frankrijk (12,7 miljard euro). Zwitserse consumenten gaven het meest uit aan biologisch voedsel (gemiddeld 425 euro per hoofd van de bevolking), en Denemarken bleef het grootste marktaandeel voor biologisch voedsel hebben, met 13 procent van de totale voedselmarkt.

3,7 miljoen biologische producenten wereldwijd
In 2021 werden 3,7 miljoen biologische producenten gerapporteerd, een stijging van 4,9 procent ten opzichte van 2020. India bleef het land met de meeste biologische producenten (1,6 miljoen).

Klik hier voor een vergroting van de infographic.

Gestage toename van biologische landbouwgrond
Iets meer dan 76,4 miljoen hectare werd eind 2021 biologisch beheerd, een groei van 1,7 procent of 1,3 miljoen hectare ten opzichte van 2020. Australië had het grootste biologische landbouwareaal (35,7 miljoen hectare), gevolgd door Argentinië (4,1 miljoen hectare) en Frankrijk (2,8 miljoen hectare). In Afrika, Azië, Europa en Oceanië nam het biologische landbouwareaal toe, terwijl het in Noord- en Zuid-Amerika afnam. Iets minder dan de helft van het wereldwijde biologische landbouwareaal lag in Oceanië (35,9 miljoen hectare). Europa had het op één na grootste areaal (17,8 miljoen hectare), gevolgd door Latijns-Amerika (9,9 miljoen hectare).

Tien procent of meer van de landbouwgrond was biologisch in 20 landen.
In 2021 was 1,6 procent van de landbouwgrond wereldwijd biologisch. Veel landen hebben echter een veel hoger aandeel: Liechtenstein had het grootste biologische aandeel van de totale landbouwgrond (40,2 procent), gevolgd door Samoa (29,1 procent) en Oostenrijk (26,5 procent). In 20 landen was 10 procent of meer van alle landbouwgrond biologisch.

Nationale regelgevingskaders in 74 landen
Het momentum voor de biologische sector bleef wereldwijd groeien. Veel landen hebben hun steun voor de biologische landbouw voortgezet of zijn ermee begonnen, met inbegrip van nieuwe actieplannen of beleidsmaatregelen ter bevordering van de groei. Deze positieve trend werd weerspiegeld in de toename van het aantal volledig ten uitvoer gelegde nationale regelgevingskaders voor biologische landbouw, dat wereldwijd in totaal 74 bedraagt.

Bron: FiBL

Publicatiedatum: