Ineke Mastenbroek zwaait af bij Stichting ERF en Stichting Hemus

Tholen - Na twaalf jaar en drie bestuurstermijnen neemt Ineke Mastenbroek eind mei afscheid als bestuurslid van Stichting ERF en Rvt-lid van Stichting Hemus. “Wat mij het meest trok aan ERF was dat er wordt gepionierd met biologische landbouw en dat dat op grote schaal gebeurt”, blikt Ineke terug.

Experimenteren op grote schaal
ERF beheert in samenspraak met overheden zogenaamde reservegronden, percelen die op elk moment ingezet kunnen worden voor woningbouw, wegen of natuur. Op die gronden teelt ERF biologisch. ERF beheert nu zo’n 1.100 hectare maar begon in 1996 met 3.700 hectare. “We wisten dat het areaal zou afnemen, maar dat is langzamer gegaan dan we dachten. We bestaan bijna 30 jaar, langer dan we van tevoren hadden gedacht. Almere en Lelystad zijn minder hard gegroeid dan werd verwacht. Doordat we een periode hadden met een vrij stabiel, groot areaal, konden we op grote schaal experimenteren met strokenteelt en innovatieve mechanisering”, vertelt Ineke.

“We waren bijvoorbeeld een van de eersten met onze ligbedden met  zonnepanelen. En we hebben een machine in gebruik genomen die hoog opgeschoten onkruid kan trekken. Ook werken we met machines op rupsbanden, kleinere machines en autonome -vaak lichtere- voertuigen om de bodem te koesteren en verdichting te voorkomen.”

In de praktijk
Hoewel onderzoek en ontwikkeling een belangrijk kenmerk zijn van ERF is het een praktisch bedrijf dat streeft naar rentabiliteit. “We hebben altijd voor ogen dat de projecten die wij doen snel rendabel moeten zijn. We hebben met onze maatschappelijke taak een voorbeeldfunctie voor andere teeltbedrijven en willen laten zien dat onze grootschalige biologische bedrijfsvoering rendabel is. Ook willen we laten zien wat in de praktijk effectief, werkbaar en economisch haalbaar is. We zijn geen Proefboerderij maar werken graag met hen samen om op praktijkschaal  gedetailleerde gegevens te verzamelen. Bijvoorbeeld over de combinaties van gewassen bij strokenteelt.”

Die focus op de praktijk trekt belangstelling uit de rest van het land. “Van heinde en ver komen mensen bijvoorbeeld kijken bij onze strokenteelt. Veel boeren werken inmiddels ook al met stroken. Ik denk dat ons pionieren heeft bijgedragen aan ontwikkeling van de biologische landbouw en ik hoop dat het ook iets afstraalt naar de gangbare landbouw. Wij werken zelf biologisch maar willen zowel de biologische als de gangbare  landbouw inspireren. Principes zoals goede zorg voor de bodem zijn tenslotte ook van belang voor de gangbare landbouw.”

Stichting Hemus
In de wetenschap dat het areaal waar ERF op teelt afneemt,  werden in 2017 plannen gemaakt om de vergaarde kennis ook op langere termijn te kunnen borgen en doorontwikkelen. Dat resulteerde in de oprichting van Stichting Hemus in 2018, waar Ineke nauw bij betrokken was. “Met Stichting Hemus zullen we de ontwikkeling van strokenteelt voortzetten en experimenteren we ook met andere vormen van toekomstbestendige, redabele landbouw dat biodiversteit ontwikkelt. Ik  verwacht dat het Hemus lukt om gronden te verwerven om wat langjariger te laten zien dat het kan.”

Het huidige bestuur en Raad van Toezicht: Victor Smit, Ineke Mastenbroek en Matthijs Bierman

Toekomstbestendiger
Voordat ze zich in 2011 bij het bestuur van ERF aansloot, werkte Ineke voor onder meer Agrico en NAK, de keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen. "Ik herinner me dat we toen al veel interessante discussies hadden over biologische landbouw. Daar werd mijn belangstelling gewekt. Ik ben daarnaast sterker gaan nadenken over hoe we de landbouw op een andere manier kunnen inrichten, wat de landbouw toekomstbestendiger zou maken. Voor mij betekent dat niet per se biologisch, want ik vind dat de gangbare landbouw ook in beweging komt.”

Mooie positie
Als bestuurslid werkte Ineke mee aan de ontwikkeling van de visie, aan het opzetten van een structuur en het bedenken welke mensen en middelen nodig zijn om de gestelde doelen te bereiken. Dat betekent veel netwerken en meedenken welk netwerk er beschikbaar is. "Het mooiste van mijn tijd in het bestuur vind ik dat ik de kans heb gehad om te laten zien dat we goed grootschalig biologisch kunnen boeren."

De vacature voor het nieuwe bestuurslid / RvT-lid van Stichting ERF en Stichting Hemus staat nog open. “Het is een prachtige organisatie om mee te werken, waar je je visie en strategie goed in kwijt kunt en tegelijkertijd kunt laten zien dat het rendabel kan", wil Ineke haar opvolger meegeven. "Als bestuurslid heb je een heel mooie positie om via deze bedrijven bij te dragen aan de ontwikkeling van toekomstbestendige landbouw. Je kunt als bestuurder hierin kritisch meekijken en vragen stellen. Er zijn nog voldoende uitdagingen maar ook is er het lef en de durf om het gewoon te doen en te laten zien dat het kan."

Klik hier voor meer informatie over de vacature.

Voor meer informatie:
ERF B.V.
Bronsweg 22c
8222 RB Lelystad
0320 231 017
mail@erfbv.nl
www.erfbv.nl
www.hemus.nu


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.