Ekoplaza juicht Nederlandse IMVO wetgeving toe

Deze week publiceert Ekoplaza haar eerste rapportage op het gebied van mensenrechten. Deze rapportage is in lijn met de standaarden voor Internationale Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO), zoals de OESO-richtlijnen. De Nederlandse overheid wil dat er een wet komt die bedrijven verplicht maatschappelijk verantwoord te ondernemen. "Een goed initiatief", vindt Lorenzo van Nistelrooij (Quality Officer bij Ekoplaza en Udea). "We moeten ons inzetten voor de rechten van de mens in de gehele keten. Daarom pleiten wij ervoor dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet langer een vrijblijvende activiteit, maar een verplichting wordt voor alle Nederlandse bedrijven. De verplichting moet wel duidelijke handvatten bieden voor bedrijven om op een goede manier initiatief te nemen voor de mensenrechten."

Beeld: Ekoplaza

Vanzelfsprekend 
Lorenzo leidt een project waarbij vorm wordt gegeven aan het mensenrechtenbeleid van Ekoplaza. Lorenzo: "Wij staan voor eerlijk voedsel, waarbij we transparant zijn over de herkomst, dat direct en indirect via producenten afkomstig is van kleinschalige boeren. Een eerlijke prijs geeft hen een leefbaar loon waarmee ze kunnen investeren in een gezonde toekomst. Deze waardes hebben wij altijd als vanzelfsprekend beschouwd, maar nog nooit in officieel beleid geformuleerd. Voor ons is een eerste beleid een mooie stap waarin we kunnen groeien met verantwoord ondernemen."

Verder beleid
Ekoplaza heeft altijd oog heeft gehad voor een eerlijke samenwerking in de keten en ziet dit als een belangrijk uitgangspunt. Er zijn volgens Lorenzo wel redenen voor verder beleid en ontwikkeling: "We merken dat we als supermarkt steeds verder worden uitgedaagd om ons te binden aan officiële verdragen en organisaties die invulling en definities geven aan datgene wat wordt verstaan onder sociaal en eerlijk met elkaar omgaan. Zonder de perverse race naar de bodemprijzen was dit alles waarschijnlijk niet nodig geweest, maar het is wel de realiteit van vandaag de dag. Wij willen laten zien dat je als consument een keuze hebt en dat je bij Ekoplaza terecht kunt voor eerlijke boodschappen. Daarom zijn we blij met een dergelijk supermarkt-vergelijkingsonderzoek als de Superlijst Sociaal van Questionmark. In voorgaande Questionmark onderzoeken hebben we laten zien dat Ekoplaza koploper is in supermarktlandschap op het gebied van gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Ook op sociaal gebied willen we dit 10-kamp aangaan en zorgen dat we op alle onderdelen een juist voorbeeld geven en nieuwe stappen zetten."

Klik hier voor de rapportage.

 

Voor meer informatie:
Udea
De Kempkens 1000
5465 PR Veghel
0413 256700
info@udea.nl   
www.udea.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.