David Buitenhuis, BioTropic:

"Markt voor bio-mango's weer gestabiliseerd na dramatische januariweken"

Tholen - De start van het Peruaanse bio-mangoseizoen was dit jaar niet om over naar huis te schrijven. "Peru had klimatologisch geen ideale omstandigheden, met eerst erg koud en daarna erg heet weer. Hierdoor raakte het fruit in de stress en waren er over de hele linie kwaliteitsproblemen. Hierdoor was de start van het seizoen later en kwamen de eerste volumes net voor Kerst binnen", blikt David Buitenhuis van BioTropic terug.

"Daar kwam nog bij dat naast de Peruaanse aanvoer ook Brazilië langer doorging met exporteren. Dat zorgde voor een overaanbod aan mango's en lage prijzen op de markt. Elk jaar zien we in de eerste twee weken van januari een prijsdaling in de markt, maar zoals dit jaar hadden we het nog nooit gezien. Het was een dramatische situatie om de mango's te verkopen de eerste weken van januari en er zijn zelfs de nodige mango's opgeruimd via de biogasinstallaties. Normaal heb je weleens dat programma's worden afgeschaald, maar nu werd er gewoon niet besteld. Overigens was dit voor de conventionele mango's hetzelfde verhaal", vertelt de importeur.

"Inmiddels heeft de mangomarkt de weg naar omhoog weer weten te vinden en liggen de prijzen in ieder geval op een stabiel niveau. Voor de bio-mango's worden nu betere prijzen gemaakt, maar daarmee is het verlies van de eerste weken van het seizoen nog niet gecompenseerd", vervolgt David. "Inmiddels is de hoofdregio in Peru gestopt met het exporteren en wordt nu de oogst in de zuidelijke teeltregio's opgestart. De afgelopen week zijn de eerste bio-mango's daar verladen. De verwachting is dat men wel tot week 13 kan laden, maar zoals altijd zijn we afhankelijk van het weer, want regen kan een vroegtijdig einde van het seizoen betekenen."

"Ik werk nu vijf jaar met bio-mango's, maar over het algemeen stemt me de marktsituatie somber. Prijzen gaan bijna nooit omhoog, terwijl de productiekosten en overige kosten wel fors zijn gestegen. Wij werken met een minimumgarantieprijs voor de teler, maar die kunnen we niet mee laten stijgen, omdat wij ook geen meerprijs kunnen maken. Voor de lange termijn is dat zeker geen duurzame situatie en wordt het steeds moeilijker om biologisch te blijven telen", aldus David.

Als BioTropic voeren we jaarrond mango's. Na de twee seizoenen in Peru, schakelen we over op West-Afrika waar we een kort seizoen voeren met Amelie-mango's vanuit Burkina Faso, vervolgd door Kent-mango's vanuit Ivoorkust, Mali en Senegal. Aanvullend zullen we dit jaar ook mango's uit de Dominicaanse Republiek importeren om onze productbeschikbaarheid te garanderen. Vervolgens schakelen we over op Israël en Spanje, waarna het Latijns-Amerikaanse seizoen weer wordt vervolgd met de aanvoer uit Brazilië, Ecuador en Peru", somt David op. Hoewel de algehele economische recessie forse impact heeft op de verkoop van de bio-exoten, blijft hij positief. "Consumenten zullen wellicht minder product kopen, maar het voordeel is dat als ze wat kopen, dat ze wel voor de goede producten gaan."

Voor meer informatie:
BioTropic
Klappolder 193
2665 MP Bleiswijk
Tel.: +31 (0)30 242 50 10
dbs@biotropic.com 
www.biotropic.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven