Crises hebben ook invloed op omschakelingsbereidheid

Biologische landbouw in Beieren groeit slechts bescheiden

De biologische landbouw in Beieren blijft groeien, maar slechts in bescheiden mate als gevolg van de crises. Zoals minister van Landbouw Michaela Kaniber in de aanloop naar de internationale vakbeurs BioFach in Neurenberg aankondigde, zijn vorig jaar ongeveer 300 landbouwbedrijven met in totaal ongeveer 7000 hectare grond omgeschakeld op biologische landbouw.

"De Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de vervolgens exploderende energie- en productiekosten en hoge inflatie hebben ook een merkbare invloed gehad op de uitbreiding van de biologische landbouw. Helaas heeft dit alles de vraag naar biologisch voedsel en de bereidheid van landbouwbedrijven om om te schakelen aanzienlijk vertraagd", aldus de minister in München. Het aantal biologische landbouwbedrijven in Beieren bedraagt nu bijna 12.000, en zij beheren in totaal bijna 415.000 hectare land volgens de normen van de biologische landbouw. Dit betekent dat Beieren nog steeds verreweg het grootste biologische areaal en de meeste biologische bedrijven in het hele land heeft. Ongeveer één op de drie Duitse biologische landbouwbedrijven is actief in de Beieren.

Minister Kaniber met het biologische zegel. Foto: Pia Regnet/StMELF

Omschakelingsbereidheid getemperd
Door de sterkere prijsstijging van conventioneel geproduceerde producten is de kloof met biologische producten kleiner geworden. Deze ontwikkeling, het gebrek aan planningszekerheid in het Duitse landbouwbeleid en de stijging van de energie- en veevoederprijzen hebben veel landbouwers erg onzeker gemaakt en hun omschakelingsbereidheid getemperd. Bovendien is het verminderde budget van de consumenten als gevolg van de inflatie ook voelbaar op de biologische markt. "Nu de kosten overal stijgen, moeten velen meer rekenen en beter nadenken over wat ze in hun boodschappenmandje stoppen," zei ze. Toch is de verkoop van biologische levensmiddelen nog steeds hoger dan in 2019.

Naar 30 procent in 2030
Hoewel biologische landbouw momenteel nog 13 procent van de landbouwgrond beslaat, houdt de minister vast aan haar doelstelling om in 2030 een aandeel van 30 procent te hebben. Beieren had zich dit doel al in 2019 gesteld - en dus lang voor de landelijke regering. "We zullen alles in het werk blijven stellen om de biologische landbouw consequent uit te breiden en te ondersteunen met de beste financiering in het hele land," bevestigde Kaniber.

Het Beierse staatsprogramma BioRegio 2030, dat speciaal voor dit doel is opgezet, heeft een holistische aanpak. De maatregelen op het gebied van onderwijs, voorlichting, promotie, onderzoek en afzet zijn bedoeld om de hele biologische waardeketen van producent tot consument te versterken. Vanaf dit jaar ontvangen biologische bedrijven een subsidie van 312 euro per hectare bouwland en 284 euro per hectare grasland voor de instandhouding van biologische landbouwpraktijken. Kaniber: "We brengen de subsidie tot het wettelijk mogelijke maximum, zodat de biologische landbouw in Beieren aantrekkelijk blijft."

Consument aan zet
De minister maakte echter duidelijk dat noch de biologische landbouw, noch de consumptie van biologische producten door de staat kan worden voorgeschreven. "Wij kunnen en willen de landbouwers niet voorschrijven hoe zij hun bedrijf beheren, noch de consumenten wat er op hun tafel komt. We kunnen alleen optimale stimulansen geven en bewustwording creëren, maar de productie moet zich samen met de markt ontwikkelen", aldus Kaniber. De consument heeft het in handen. "Als je de lokale biologische landbouw wilt steunen, moet je Beierse biologische producten kopen. En ze kunnen ze snel en betrouwbaar herkennen aan ons Beierse bio-zegel", aldus de minister.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven