Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eindelijk biologisch winkelen in Beverwijk

Bee-eco is de allereerste biologische supermarkt in Beverwijk. Sinds juni 2022 verkopen Michel en Mira ten Wolde hier onbespoten groente, lekker stevig brood, potten met rijst en nog veel meer. Klanten complimenteren hen met de prettige uitstraling van de winkel. Wat je niet ziet, is dat het pand op de Breestraat ook geen gasaansluiting heeft en dus energiezuinig is – dat is dubbel duurzaam winkelen.

Michel en Mira begonnen dertien jaar geleden zelf biologische voeding te eten. Het is volgens hen gezonder en smaakvoller – en dat delen ze graag met andere mensen. “We wilden juist hier een winkel openen, omdat biologische voeding onder Beverwijkers nog helemaal niet zo bekend is. Daar willen we graag verandering in brengen. Hier kunnen we echt verschil maken. ‘Eindelijk’, zeiden veel van onze eerste klanten.”

Duurzaam assortiment
Biologische boeren gebruiken geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen. Zo wordt voorkomen dat er schadelijke stoffen in de bodem en in het grondwater terechtkomen. Daarnaast hebben Michel en Mira zuivel in het assortiment van boeren die hun land op een vogelvriendelijke manier beheren. Dat is goed voor weidevogels én insecten.

Bovendien komen de verse producten die Bee-Eco verkoopt zoveel mogelijk uit Nederland. “Als ik bij de biologische groothandel zie dat de pompoen uit Nieuw-Zeeland komt, koop ik die niet eens in”, stelt Michel. Vanwege de kleinschaligheid is het nu nog niet haalbaar om producten van boeren uit de regio in te kopen, maar dat is wel het doel.

Minder verpakkingsmateriaal
Wat ook opvalt als je de winkel binnenloopt: je ziet minder verpakkingsmateriaal dan in een reguliere supermarkt. Groenten worden gewoon vanuit een krat verkocht; hier geen met plastic omwikkelde paprika’s of bloemkolen. Om de producten mee te nemen, zijn er herbruikbare zakjes te koop. Maar die kun je ook meteen vanuit huis meenemen natuurlijk. Michel en Mira kijken niet op van klanten die met meegebrachte papieren zakken door de winkel lopen.

Trots zijn ze ook op de potten van Wisselwaar die ze sinds kort in het assortiment hebben. “Je koopt bijvoorbeeld rijst, linzen, havermout of muesli in een pot waarop statiegeld zit. Heel makkelijk én geen onnodige verpakkingsverspilling meer.”

Energiezuinige winkel
Het Heemskerkse bouwbedrijf Nelis Bouw heeft het pand grondig opgeknapt voordat Bee-Eco erin trok. Daarbij is rekening gehouden met energiezuinigheid: de nieuwe voor- en achtergevel en de pui zijn goed geïsoleerd. Ledlampen zorgen voor verlichting. Bovendien is de cv-ketel elektrisch; een gasaansluiting is er niet. Voor de verwarming van de winkel is er één kachel, maar die staat niet zo vaak aan. “We hebben vier stekkerklare koelingen staan, die geven ook wat warmte af”, legt Michel uit. “Als het niet al te koud is, is dat al genoeg.”
Om de kou buiten te houden, is de winkeldeur vaak gesloten. Een welkomstbordje laat zien dat de winkel open is. Michel denkt niet dat klanten daardoor zijn winkel voorbijlopen; hij ziet dat veel winkeliers dezelfde keuze maken om energie te besparen.

Gevulde mandjes
Klanten reageren positief op de nieuwe winkel. “Dan kopen ze eerst een paar producten, en op een gegeven moment zie je ze terug met een boodschappenlijstje, dat is mooi om te zien”, zegt Michel. Hij merkt dat klanten ook verrast zijn over de prijzen. “Het vooroordeel is dat biologisch eten duurder is, maar dat geldt echt niet voor alle producten. Laatst zei een vrouw nog dat het haar alles meeviel. Ze vulde haar hele mandje. Als je om je portemonnee moet denken, kun je een afweging maken wat je bij ons koopt, en wat in een andere supermarkt.” Hij wijst er ook op dat je soms minder nodig hebt: “Ons brood is wat steviger, met een goeie korrel, dan eet je minder sneetjes dan van brood waar je vooral lucht hapt.”

Toekomstdromen
De winkel is slechts een meter of vijftig van het huis van Michel en Mira vandaan. En dat levert nóg een duurzaam voordeel op: “We gebruiken de auto zo weinig, dat de accu nu leeg is”, zegt Michel met een lach. Het echtpaar doet er dan ook alles aan om de winkel tot een succes te maken. Dromen voor de toekomst hebben ze ook: ze willen graag zelf boodschappen gaan bezorgen, met een elektrische auto. En daarna denken ze zelfs aan nieuwe filialen in de regio. “Beverwijk is niet de makkelijkste gemeente om een biologische winkel te beginnen. Als het ons hier lukt, lukt het overal.”

Bron: Gemeente Beverwijk

Publicatiedatum: