2,7 miljoen vergoeding voor waterschade in uiterwaarden

Afgelopen week werd bekend dat het Rijk 2,7 miljoen euro schadevergoeding heeft betaald aan de Brabantse boeren die in juli 2021 getroffen werden door de overstroming van de Maas.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de drie betrokken ministeries dat zij dit bedrag uitbetalen door gebruik te maken van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Nog niet eerder is deze regeling zo toegepast. Dat dit nu wel is gebeurd, is een gevolg van de intensieve lobby door de ZLTO, ondersteund door de provincies en natuurlijk de boeren zelf.

Inzicht belangrijk
ZLTO is erin geslaagd de bewindslieden goed inzicht te geven in de omvang van schade. "We hebben er een halfjaar echt bovenop gezeten", is de toelichting van Johan Elshof, belangenbehartiger Bodem en Water van ZLTO. "Door continu contact te zoeken met de betrokken bewindslieden konden we aantonen om hoeveel boeren het ging, hoeveel hectare grond verloren was gegaan en welke gewassen het betrof. Duidelijk was dat het hele oogstjaar als verloren beschouwd moest worden. Via kengetallen hebben we de schade berekend. Veel werk, maar met als resultaat een heel terechte verlening van de schadevergoeding."

Naast de intensieve lobby op ambtelijk niveau opereerden algemeen directeur Kathleen Goense en bestuursvoorzitter Wim Benz op bestuurlijk niveau. Elshof: "Daarnaast hebben we contact gezocht met gemeenten en de provincie. Ondersteuning kwam van de Commissaris van de Koning, de gedeputeerde en de voorzitters van de drie veiligheidsregio’s. En via de LTO is er veel contact geweest met de drie betrokken ministeries."

Bestuurders en politici hebben de getroffen boeren bezocht in het getroffen gebied: het onbedijkte stuk tussen Sambeek en Geertruidenberg. Elshof: "Daar drongen we op aan omdat je dan pas inzicht krijgt in de impact en de omvang van de schade." Diverse agrariërs hebben zelf ook actie ondernomen. Zo ook Toon Janssen die samen met zijn zoons onder meer een akkerbouwbedrijf heeft in Escharen. Janssen: "We hebben zelf contact gezocht, onder meer met ZLTO en het ministerie. Resultaat bereik je toch samen. Het ministerie gaf aan dat de grond in de uiterwaarden afgewaardeerd was en dat we daarvoor al schadeloos gesteld waren. Dat klopte niet." Elshof: "Er is veel discussie geweest omdat schade aan grond in de uiterwaarden wordt gezien als ondernemersrisico. Maar de uiterwaarden aan de Maas liggen hoog, soms hoger dan de binnendijkse gebieden. En sommige boeren zijn vanwege woningbouw of natuur via ruilverkaveling naar de uiterwaarden verplaatst en moesten flink betalen voor deze grond."

Bron: ZLTO


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.