Tholen - Stilzitten en Hoeve Biesland - dat is duidelijk geen combinatie. Het afgelopen jaar is er veel gebeurd op de boerderij in Delfgauw. Zo zijn ze zelf gaan verzuivelen in een zuivellokaal op de boerderij, bestonden de hulpboeren tien jaar en is er een nieuwe kantine voor hen gebouwd. Tevens is Hoeve Biesland uitgebreid naar een nieuwe boerderij in de polder naast hen en er is een nieuwe kippencaravan in gebruik genomen. Genoeg redenen om eens bij te praten met Linda Duijndam. "We hebben best een druk jaar gehad. Nu staat alles en kunnen we even genieten", aldus Linda.
Ze vertelt dat het zelf verzuivelen al heel lang in de pijplijn zat. "Een eigen slagerij en bakkerij oprichten was iets makkelijker. Toch was dit altijd al een droom en er was best wel wat vraag naar vanuit horecaklanten. Dus besloten we hiermee aan de slag te gaan, anders haalt de rest ons in. Uiteindelijk zijn we op 1 juli gestart. Jan (foto rechts) en Lieneke doen dit nu. We hebben de nodige ervaring met kaas, maar vloeibare zuivel is toch een ander verhaal."
Voor het zuivellokaal is een schuurtje gebouwd. “Dit was een soort bouwpakket. Daarin staan alle zuivelmachines en we hebben een klein melkfabriekje uit Duitsland opgekocht en hier weer in elkaar gezet." Hoeve Biesland focust met de vloeibare zuivel met name op baristamelk. "Hiermee richten we ons op de vele koffietentjes hier in de omgeving, aangezien we tussen Rotterdam, Delft en Den Haag zitten. Het belangrijkste is hierbij een goede schuimkwaliteit. We maken nu zo'n 1300 liter melk per week. Een deel gaat rechtstreeks naar de consument, maar een groot deel is voor de horeca bedoeld."
Het zuivellokaal.
Jongvee naar andere boerderij
De boerderij is in die periode ook verder uitgebreid. "We hebben de boerderij in de polder naast ons gekocht. Dat is hemelsbreed zo'n tien kilometer van ons vandaan. De gemeente wilde daar heel graag een biologisch bedrijf terugzien. Onze boer Tim heeft daar stage gelopen en gaat daar binnenkort zelf wonen met zijn vrouw en drie kinderen. Om wat ruimte voor onze activiteiten te creëren, is het jongvee naar die locatie gebracht. Dit gaf ons hier de gelegenheid om een nieuwe kantine te bouwen."
10 jaar hulpboeren
De nieuwe kantine voor de hulpboeren omschrijft Linda als 'één van de mooiste plekken van de boerderij'. "Hij staat midden op het erf. De achterkant van de kantine bestaat enkel uit ramen, je kijkt zo de polder in. Er zit ook een terras op een veranda bij. Het is echt een rustgevende plek nu. Voorheen zaten ze in het hart van de boerderij, waar tractors en vrachtwagens langs reden. Dat was niet altijd even prettig."
Sommige hulpboeren werken al tien jaar bij Hoeve Biesland, anderen korter. "Er zijn ook mensen bij die een half jaar of een jaar hier komen werken en dan toch niet op hun plek blijken te zitten." Linda heeft het van begin af aan zien ontwikkelen en geeft aan dat ze zeker niet verwacht hadden dat het zo'n succes zou worden. "We hebben nu ongeveer 50 hulpboeren, die in heel veel verschillende ruimtes aan de slag kunnen – zoals onder meer in de slagerij, de bakkerij en de moestuin. Ook helpen ze mee in de winkel. Het mooist is om de persoonlijke groei te zien. Alle hulpboeren doen er echt toe, ze werken mee aan een product dat bij de mensen terecht komt en zijn echt onderdeel van het geheel."
De kippencaravan in het weiland.
Kippencaravan
En dan was er nog een nieuw project, de kippencaravan. "Dat is een heel mooi taakje voor de hulpboeren. We kochten zo'n 6.000 eieren per week in. Nu hebben we ze van onszelf. Onder de kippencaravan hebben ze wat ruimte om rond te lopen, maar de langdurige ophokplicht is natuurlijk wel een grote domper." Ze geeft aan dat ze zeker meer van dit soort caravans willen gaan plaatsen in de toekomst. De grote kippencaravan wordt elke week verplaatst, dat vergt wat handigheid, geeft Linda aan. "Rechtdoor gaat goed, maar de bocht om bleek wat lastiger te zijn. Dit doen we nu met de shovel. Al doende krijgen we steeds meer handigheid hierin."
De 'Bieslandse Bofkippen'.
Opvolging
De komende jaren kunnen ze dus weer even vooruit in Delfgauw. De bedoeling is dat Linda uiteindelijk samen met haar zusje Sandy en Tim het bedrijf over gaan nemen van haar ouders Jan en Mieke. "Onze ouders kunnen de komende jaren langzaamaan gaan afbouwen. We zijn een heel divers bedrijf en we zijn drie heel diverse ondernemers. Daarmee zijn we zeker klaar voor de toekomst."
Tim bij de kippencaravan.
Vorige week werd bekend dat Hoeve Biesland in de race is voor de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2023 (klik hier voor meer informatie).Voor meer informatie:
Linda Duijndam
Hoeve Biesland
Bieslandseweg 1
2645 BM Delfgauw
06 28549251
linda@hoevebiesland.nl
www.hoevebiesland.nl