Studenten Warmonderhof op reis door de biodynamische landbouw

Afgelopen week reisden de vierdejaars studenten van Warmonderhof af naar de Internationale bd-landbouwconferentie in het Zwitserse Dornach, met als thema: terugblikken op 100 jaar biodynamische landbouw. Op de weg erheen bezochten ze diverse biodynamische boerderijen voor een rondleiding. De vierdejaars studeren bijna af aan Warmonderhof. Deze reis was een onderdompeling in de biodynamische landbouw en de antroposofische visie. Een mooi slotstuk van vier jaar wonen, werken en leren in de biodynamische landbouw.

Foto: Aeres Warmonderhof 

BD-bedrijven bezoeken
De vierdejaars studenten bezochten samen met een aantal docenten onderweg boeiende Duitse bd-bedrijven, allen gemengde bedrijven. Ze kregen rondleidingen op Demeterhof Breit in Wittlich en Hofgud Rensgoldshausen, Camphill gemeenschap Brachengreute en lichtwortelbedrijf Andreashof in Überlingen. Ze konden hun eigen ervaring in de akkerbouw, tuinbouw en veehouderij op de bedrijven van Warmonderhof en hun externe stages vergelijken met de praktijk op deze grote boerderijen rondom de Bodensee.
Hun praktijkervaring en theoriekennis over biodynamische landbouw kwamen goed van pas bij het volgen van de workshops en lezingen tijdens de landbouwconferentie. De conferentie is een onderdompeling in talen en culturen van mensen uit de hele wereld die als professional actief zijn in de biodynamische landbouwsector. Zo’n vijfhonderd bezoekers waren fysiek aanwezig en tweehonderd bezoekers woonden de conferentie online bij. Voor velen is de conferentie een moment om gelijkgestemden te ontmoeten en kennis en ervaringen te delen.

Foto: Aeres Warmonderhof 

Onderwerpen Dornach-conferentie
Onderwerpen die in workshops en lezingen aan bod kwamen waren onder meer: biodynamisch planten kweken; oude landbouwtechnieken als bron van biodynamisch onderzoek; vrouwelijke pioniers in land- en tuinbouw; waarnemingsoefeningen voor transformatieprocessen; het belang van de aarde voor de evolutie van de mens; werken met preparaten aan bodemvruchtbaarheid; de stand van biodynamisch onderzoek; zaadbehandelingen om de afrijping van spinazie en wortel te verbeteren; de relatie van onze gezondheid met de gezondheid van het landschap en de landbouw; de invloed van Steiners landbouwcursus op publiek en politiek; een reflectie op de geschiedenis van biodynamisch onderzoek; biodynamisch vezels en textiel; verschillen en overeenkomsten in de stikstofkwestie in de landbouwgeschiedenis afgezet tegen de biodynamische landbouw; BD als beweging voor non-industriële productie gebaseerd op vakmanschap; kruiden en medicinale planten; voedselbossen.

2024 – 100 jaar BD
Volgend jaar bestaat de biodynamische landbouw honderd jaar. De landbouwconferentie in Dornach staat dan geheel in het teken van een vooruitblik op de toekomst van de biodynamische landbouw. Hoe kan de honderd jaar oude landbouwcursus van grondlegger Rudolf Steiner een bron van inspiratie zijn voor de uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan in de landbouw?

Klik hier voor meer informatie over de landbouwconferentie

Foto: Aeres Warmonderhof 

Goetheanum in Dornach
Het Goetheanum is een monumentaal bouwwerk voor theater, conferenties en tentoonstellingen ontworpen door Rudolf Steiner en gebouwd in de Zwitserse plaats Dornach vlak bij Basel. Het is het internationale centrum voor de antroposofie, waar regelmatig cursussen en conferenties op dit gebied plaatsvinden.

Bron: Aeres Warmonderhof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.