Voorstel AWP: lagere waterschapsbelasting voor biologische boeren

De Algemene Waterschapspartij (AWP) wil de landbouwtransitie versnellen. Daarom stelt het AWP een lagere waterschapsbelasting voor biologische boerenbedrijven voor. Volgens de partij is dit zowel goed voor de natuur als voor de boer. Dit blijkt uit een opiniestuk van Guido van der Wedden, lijsttrekker AWP Rivierenland. 

De AWP wil dat de waterschappen meer doen voor de natuur. De waterkwaliteit in Nederland voldoet nu vrijwel nog nergens aan de EU-normen. Voor een betere waterkwaliteit moeten de problemen met stikstof ook worden opgelost.

De waterschappen kunnen de landbouwtransitie versnellen, en daarmee de stikstofbelasting verminderen, door biologische landbouwbedrijven het lage belastingtarief van natuurgebieden te laten betalen. Dat zit zo: boeren en natuurterreinen betalen beide waterschapsbelasting per hectare. Maar voor boeren ligt dat bedrag ruwweg tussen de 60 en 90 euro per hectare, en voor natuurterreinen rond de 5 euro per ha. Terwijl een biologische boer heel veel bijdraagt aan de natuur en de biodiversiteit.

Voorstel: lagere waterschapsbelasting voor biologische boeren
Wettelijk is het helaas nu nog niet mogelijk om korting te geven aan biologische boeren, zo bleek uit schriftelijke vragen aan Waterschap Rivierenland. De AWP wil daarom dat de waterschappen er bij de Tweede Kamer voor pleiten om de wettekst te veranderen, zodat biologische landbouw wel mag worden aangeslagen als natuurterrein. Zo draagt het waterschap bij aan een andere manier van boeren, met respect voor de natuur en waar de boer toch nog een verantwoord inkomen aan kan verdienen.

Voor meer informatie: www.awp.nu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven