Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leveranciers presenteren zich op BIOFACH 2023

Nieuwe biocyclische vegan teeltprojecten in Griekenland, Cyprus en Latijns-Amerika

Voor het eerst sinds de opname van de Biocyclic-Vegan Guidelines in de IFOAM Family of Standards in 2017 presenteert de biologisch-veganistische teelt zich op een eigen internationale gezamenlijke stand op de BIOFACH in Neurenberg. Georganiseerd door BNS Biocyclic Network Services, samen met de Förderkreis Biozyklisch-Veganer Anbau, verantwoordelijk voor de DACH-regio, biedt de stand informatie over de internationale verspreiding tot nu toe en het potentieel van deze nieuwe teeltstandaard.

Toepasselijke teeltbeginselen
In de biologisch-veganistische teelt worden nieuwe wegen ingeslagen die helpen om de grote uitdagingen waarmee de tuinbouw wereldwijd wordt geconfronteerd, op een duurzame en tegelijk efficiënte manier op te lossen. Het gaat niet om nieuwe teeltmethoden, maar om mondiaal toepasbare teeltbeginselen waarmee de tuinbouw een actieve bijdrage kan leveren aan de klimaat- en milieubescherming, het herstel van de bodem en de vergroting van de biodiversiteit, terwijl tegelijkertijd de grondopbrengst wordt verbeterd. Door af te zien van de slachtveehouderij en het daarmee gepaard gaande, uiterst problematische gebruik van dierlijke afvalproducten in de landbouw (grondwaterverontreiniging, antibioticaresiduen, multiresistente kiemen) te verbieden, zijn de materiaalkringlopen in de biologisch-veganistische teelt zuiver plantaardig met behulp van groenbemestingsmaatregelen, mulching, gemengde en permacultuur, alsook door het gebruik van compost, fytoponisch entsubstraat en biologische humusgrond, wat leidt tot de ontwikkeling van een duurzame bodemvruchtbaarheid en een merkbaar betere gezondheid van de planten.

Een totaal van ca. 60 bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (appels, ander fruit, groenten, granen), Hongarije en Roemenië (oliehoudende zaden, sojabonen, peulvruchten, spelt, granen), maar ook in Griekenland en Cyprus (citrus, granaatappels, bananen, avocado, groenten, olijfolie, wijn), Italië (olijfolie), Frankrijk (wijn), Nederland (groenten, gember), Canada (wijn), Engeland (granen, peulvruchten) en Zweden (groenten, kruiden) leveren dagelijks het bewijs van zowel het brede scala, als van de bestaande kwantitatieve capaciteit van de biologisch-veganistische teelt. Door de verplichte etikettering met het biologisch-veganistische keurmerk zouden gecertificeerde producten nu ook steeds vaker als "veganistisch van het veld" in de handel moeten kunnen verschijnen.

Het is bijzonder opmerkelijk dat het onder de voorwaarden van de biologisch-veganistische teelt mogelijk is om niet alleen klimaatneutraal, maar ook duurzaam klimaatpositief te telen. Doorslaggevend is hier het proces van omzetting van hoogwaardige plantencompost in CO2-gestabiliseerde humusgrond, dat in het Biocyclisch Park in Kalamata/Griekenland is ontwikkeld door de werkgroep onder leiding van Dr. Johannes Eisenbach. Hiermee kunnen enorme hoeveelheden koolstof permanent in de bodem worden gebonden, zonder dat de vele daarin aanwezige voedingsstoffen gevaar lopen uit te lekken.

Recente baanbrekende bevindingen op het gebied van microbiologie en bodemecologie bieden de verklaring voor de soms ongelooflijke groeiresultaten van gewassen die op biologische humusgrond groeien en hebben geleid tot de oprichting van het International Biocyclic Humus Soil Initiative, waaruit onder meer ook het terra plena-fonds is voortgekomen. Haar taak bestaat erin het kapitaal te kanaliseren naar het herstel van de natuurlijke vruchtbaarheid van de gronden door de organische humusbodem te gebruiken om de koolstof die in de loop der eeuwen verloren is gegaan, terug te geven aan de bodem. Hierdoor worden materiaalkringlopen gesloten en kunnen nieuwe lokale economische cycli op gang worden gebracht. Naast organisaties zonder winstoogmerk maken ook universitaire onderzoeksinstellingen in de verschillende landen deel uit van het International Biocyclic Humus Initiative.

Teeltprojecten buiten de DACH-regio
Binnen het International Biocyclic Vegan Network is BNS verantwoordelijk voor de uitvoering van de Biocyclic Vegan Guidelines in controle-, advies- en teeltpraktijken. Tegelijkertijd vertegenwoordigt BNS biologisch-veganistische gecertificeerde producenten en verwerkers buiten de Duitstalige landen, zoals het Panhellenic Biocyclic Vegan Network in Griekenland en Cyprus of de momenteel opkomende biologisch-veganistische teeltprojecten in Latijns-Amerika (fijne groenten, suikerriet, cashewnoten).

Bezoek het bedrijf op de BioFach 2023: Stand 8-413

Voor meer informatie:
biocyclic-network.net
biocyclic-vegan.org
biocyclic-park.com  

Publicatiedatum: