Goede prijzen voor bio-citrus

"Het citrusseizoen verloopt goed, maar door ongunstige klimatologische omstandigheden ligt de opbrengst lager dan verwacht. De kwaliteit, ons onderscheidende kenmerk, is wel uitstekend. We hebben het over een 20% kleinere oogst voor de Washington Navel, ons vlaggenschipproduct. Het is een middelgrote, pitloze sinaasappel met een aangename smaak en een hoog gehalte aan vitamine C", aldus Simone Chetta, die samen met zijn broer Giuseppe eigenaar is van het Siciliaanse teeltbedrijf Chetta Simone. 

Simone Chetta, eigenaar van het Siciliaanse teeltbedrijf Chetta Simone

Het bedrijf zet jaarlijks 50 ton citrus af dat geoogst wordt op een areaal van 10 hectare in de gemeente Ribera, in de provincie Agrigento, in een gebied waar de sinaasappel van Ribera met beschermde oorsprongsbenaming wordt geteeld (Arancia di Ribera DOP). Het bedrijf werd meer dan vijftig jaar geleden opgericht door Filippo Chetta op land dat van de familie was geërfd. In de beginjaren werden vooral amandelen geteeld en een deel van het areaal werd toen besteed aan de akkerbouw. Rond de jaren ‘70 schakelde het bedrijf over op biologische tuinbouw en plantte het citrusbomen aan. In de loop der jaren is het assortiment uitgebreid en de voorbije jaren worden ook online typisch lokale producten verkocht, waaronder extra vierge olijfolie, clementines, citroenen en artisanale biologische citrusconserven. 

"Ons sterke punt is ongetwijfeld de biologische certificering. Het was mijn vader die vooruit liep op zijn tijd en de waarde inzag van een natuurlijke teelt met een lage milieu-impact. De telersprijzen voor bio zijn altijd hoger geweest dan die van het conventionele product. De winstmarges zijn de afgelopen jaren evenwel gedaald, en zeker ten opzichte van 2020, toen er in volle pandemie een grote vraag was naar citrus. Nu worden we immers geconfronteerd met kostenstijgingen van grondstoffen, elektriciteit, verpakkingsmateriaal en transport. In ons geval hebben we nog een zekere controle over de kosten en de verkoopprijs, want wij leveren rechtstreeks aan de consument."

Chetta Simone verkoopt de producten voornamelijk online, via aankoopgroepen en aan buitenlandse groothandels.

"Wie online fruit koopt is op zoek naar een product met een korte toeleveringsketen. Er zijn twee voordelen aan verbonden: een hogere vergoeding voor de producent en een garantie van kwaliteit, versheid en authenticiteit van vers geplukte sinaasappelen", legt Simone Chetta uit.

Bedrijfsstand op de Biofach in Neurenberg

"De export via directe verkoop en levering aan groothandelaren maakt ongeveer 30% van onze omzet uit. We voeren onze sinaasappelen uit naar Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, België en Denemarken. In Italië verzenden we onze producten op maandag en dinsdag per koerier naar families die trouw bij ons bestellen en naar verschillende aankoopgroepen die biologische producten consumeren."

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Chetta Simone
Viale Garibaldi, 108
92016 Ribera (AG) - Italië
Tel: +39 338 1605976
aziendachetta@libero.it
www.aranciabiologica.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven