Gerard Kenens, Verken Bio Deli-Vers:

"Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"

Tholen - De situatie op de biologische hardfruitmarkt verschilt in België niet zo veel van de gang van zaken in de conventionele teelt bij het ingaan van het nieuwe jaar. "Bij de appelen gaat het gewoon heel erg moeilijk. Dat is geen nieuws voor velen, maar vanaf januari 2023 is de afzet zo'n 30 procent minder dan vorig jaar rond deze tijd. Vergeleken met de 60 procent minder aan het begin van het seizoen is het een lichte verbetering, maar we houden de vlaggen nog maar binnen", vertelt Gerard Kenens van biologisch teeltbedrijf Verken Bio Deli-Vers.

"Bij de appelen zie ik deze situatie ook niet snel veranderen. We hebben nog een aanzienlijk deel van de appelen in de koelcellen zitten", vervolgt Gerard. "Van de Jonagold (en mutanten) geldt dit zelfs voor de gehele eerste en een deel van de tweede pluk. De kwaliteit is echt van een zeer hoog niveau, maar als de verkoop niet stijgt zullen we ze simpelweg nooit verkocht krijgen." Of de beperkte afzet aan de concurrentie uit het buitenland ligt, betwijfelt de teler. "Uiteraard is er genoeg concurrentie uit Polen en Italië, maar dat is niet anders dan andere jaren. De mensen lijken wat minder appelen te consumeren. Ik vermoed dat het te maken heeft met de stijgende kosten voor elk gezin, waardoor fruit wat minder snel gekocht wordt."

Verken Bio Deli-Vers teelt op ongeveer 21 hectare haar biologische appelen (Natyra, Jonagold, Jonagored en Santana) en peren (Qtee en Conference). Het bedrijf verkoopt haar fruit op aanvraag. Bij de gangbare teelt kan men op de klok verkopen, maar bij biologisch gaat dat niet. "Voor de peren gaat dit vooralsnog echter wel voortvarend. De bio-Qtee peren zijn goed verkocht in België en de afzet van de Conference loopt ook prima door. Op dit moment zitten we op hetzelfde volume van verkoop als in 2021, wat de moeilijkheden op de appelmarkt wel enigszins compenseert."

Als Gerard een blik op de rest van het seizoen werpt, blijft hij desalniettemin positief. "De Natyra appelen zitten bij ons, en menig collega-telers, nog in de koelcellen. We verwachten de verkoop hiervan rond april/mei te gaan starten. We brengen dit ras altijd wat later op de markt, zodat er ruimte blijft voor andere variëteiten. De smaak is, naar mijn mening, namelijk ongeëvenaard. Deze zien er echt mooi uit; de maat is goed en we hebben dit jaar tussen de 30 en 40 ton kunnen plukken, wat uitstekend is. Of de verkoop van de Natyra goed gaat lopen is nog afwachten, maar we moeten er in blijven geloven dat de consument meer heerlijk fruit van Belgische bodem gaat genieten. Zeker met de smaak van de Natyra heb ik vertrouwen in goede verkoopcijfers richting het einde van het seizoen."

Voor meer informatie:
Gerard Kenens
VerKen Bio Deli-Vers
Zilveren-Helmenstraat 74
3545 Loksbergen
+32 474199809


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven