"Met credits boeren verleiden om de uitstoot te verminderen"

Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom

Tholen - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal is woensdag op uitnodiging van CDA-Kamerlid Derk Boswijk op bezoek geweest bij bio-melkveehouder Joost Samsom. De natuurboer in Wilnis gaf de minister nieuwe inspiratie. Joost pleit voor zogeheten 'stikstofcredits' voor agrariërs; boeren worden in dit systeem verleid de uitstoot te verminderen. "Deze stikstofcredits zouden een prima invulling zijn van een nieuw verdienmodel voor de boer. Het kan een middel zijn om de vastzittende houding rond de stikstofcrisis vlot te trekken. Dit is hard nodig, want nu staan de boeren met de hakken in het zand vanwege een dreigende gedwongen opkoop", vertelt Joost.

De bio-boer heeft inmiddels 25 jaar ervaring met agrarisch natuurbeheer. Van der Wal heeft vanaf de uitkijktoren een blik geworpen op het door Joost ingerichte natuurgebied. "Hier is duidelijk te zien dat landbouw en natuur uitstekend samengaan", aldus Joost, die onder meer zelf een Ecosluis ontworpen heeft, waardoor vissen ondanks een onevenredig waterpeil in de sloten ongehinderd kunnen doorzwemmen. Hij geeft aan dat de minister ook onder de indruk was van de mobiele melkrobot op het bedrijf van Joost, Liesbeth en zoon Simon. "In de zomer staat deze melkrobot buiten, waardoor de koeien helemaal niet in de stal komen. De stal blijft hierdoor schoon, waardoor hij geen emissie veroorzaakt."

Maar zelfs een boer als Joost ondervindt weleens tegenwerking vanuit de overheden. Boswijk, die de boerderij van Joost al meerdere keren bezocht heeft, is van mening dat het kabinet dergelijke boeren moet stimuleren in plaats van tegenwerken, want goed gedrag moet beloond worden. Hier is Van der Wal het mee eens en zij ziet dan dus ook wel iets in het plan van Joost om stikstof voor boeren verhandelbaar te maken. Joost: "We moeten boeren verleiden om de uitstoot te verminderen. Dat kan door hier een beloning tegenover te zetten. Wel blijf ik van mening dat het vreemd is dat stikstofreductie belangrijker blijkt te zijn dan het verbeteren van de staat van de natuur."

Joost geeft aan een positief gevoel over te hebben gehouden aan het bezoek. "De minister reageerde best wel positief op mijn stikstofvoorstel. Ze gaf aan dat ze over dergelijke modellen zelfs al het een en ander aan het uitzoeken zijn bij LNV. Je moet het zien als credits voor de geleverde prestatie, dat je minder stikstof uitstoot. Dat komt direct de natuur ten goede en mogelijk kunnen er ook andere dingen mee gefaciliteerd worden. Ik vind dat de overheid gewoon moet leveren, een vermindering van uitstoot bespaart de maatschappij immers een stikstofprobleem. En het bespaart ze ook uitkoop van boeren. Dit kan misschien uiteindelijk nog gebeuren, maar in een minder rap tempo."

De bio-boer is ervan overtuigd dat er door boeren al heel veel gerealiseerd is om de stikstofuitstoot te verminderen. “En er is nog heel veel mogelijk. Dit is alleen nog niet in kaart gebracht. Ze gaan nu eigenlijk alleen maar uit van een papieren werkelijkheid, daar vind ik het een beetje mank gaan.”

"Inspirerend"
Christianne van der Wal plaatste na het bezoek het volgende op LinkedIn: "Joost runt samen met zijn vrouw en zoon een biologisch melkveebedrijf, beheert natuur en heeft een paviljoen met geweldig uitzicht. Inspirerend hoe zij hun bedrijf continu ontwikkelen in balans met de omgeving."

Voor meer informatie:
Joost Samsom
Samsom Wilnis
Gagelweg 1
3648 AV Wilnis
06 55076019
joostsam@gmail.com 
www.paviljoen-toren-degrotesniep.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven