Donderdag 7 februari

Avondklas zaadteelt in de biologische landbouw

Veredelaar en onderzoeker Edwin Nuijten is te gast tijdens de Warmonderhof Avondklas van donderdag 9 februari. Deze avond gaat over het telen en veredelen van biologische zaden. Waarom kies je als boer of tuinder voor een bepaald ras? Wat is het verschil tussen zaadvaste en hybride rassen? En op welke aspecten letten de veredelaars? De avondklas gaat over de bron van onze voeding: het zaad. Wat is de betekenis van robuuste rassen in de biologisch (dynamische) landbouw?

Edwin Nuijten werkt onder meer voor De Beersche Hoeve, Stichting Zaadgoed, Kultursaat en Bingenheimer Saatgut. Hij neemt de deelnemers van de avondklas mee in de wereld van biologische plantenverdeling, waarbij zowel de ecologische als ethische principes van de biologische landbouw gewaarborgd worden. Welke waarden spelen hierbij een rol? Waarom de keuze voor een bepaald ras? Wat past er bij de biologisch-dynamische sector? En welke rol spelen de telers hierin? Ook vertelt Nuijten hoe de biologische en biodynamische sector werken aan andere financieringsmodellen voor de veredeling van biologische rassen. Daarbij deelt hij resultaten van enkele veredelingsprojecten en rassenproeven.

Aanmelden en mee-eten
Voor de avondklassen is aanmelden noodzakelijk. De avond start om 19.30 uur. De inloop met koffie en thee is vanaf 19.00 uur. Deelnemers kunnen vooraf om 18.00 uur een voedzame avondmaaltijd met dessert mee-eten in de Hofzaal. De koks bereiden het eten zoveel mogelijk met producten van eigen erf, altijd biologisch of biodynamisch. Via het aanmeldformulier voor de avondklas kan ook direct een eetreservering worden geplaatst. De kosten voor een avondmaaltijd bedragen 15 euro. Aanmelden kan via deze link of kijk op www.warmonderhof.nl/agenda. 

Waardebepaling achteraf
Warmonderhof Avondklassen zijn momenten van inspiratie, ontmoeting en verdieping op het gebied van landbouw, zorg, voeding, antroposofie en ondernemerschap. De avondklassen worden gehouden voor boeren, burgers en studenten. Avondklassen werken met het betaal-wat-je-het-waard-vindt-concept.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven