Juan Antonio Martínez van Toñifruit over Spaanse citroenen:

"Het biologische Primofiori seizoen verlengen kan de terugval in Verna compenseren"

Spanje is een grootmacht in de teelt van biologische citroenen. Volgens gegevens van Ailimpo, de Spaanse interprofessionele vereniging voor citroen en grapefruit, was al 20% van het Spaanse citroenenareaal biologisch in 2021. Dit seizoen drukken de weersomstandigheden echter hun stempel op de oogst op Spaans grondgebied. 

"De opbrengst per hectare is afgenomen", bevestigt Juan Antonio Martínez, manager van Toñifruit, een bedrijf uit Murcia dat al 15 jaar gespecialiseerd is in biologische tuinbouw. "Maar de bijkomende hectares van de percelen die in de omschakelingsfase zaten, zullen die opbrengstdaling toch enigszins compenseren. De hoeveelheid Primofiori citroenen was aan het begin van het seizoen vergelijkbaar met die van voorgaande jaren, maar naarmate het seizoen vordert, zien we de cijfers nu toch afbrokkelen. En hetzelfde geldt voor de Verna’s. Op teelttechnisch vlak werken we er bij Toñifruit echter aan om het Primofiori seizoen zo lang mogelijk te rekken. We zullen onze klanten van biologische citroenen dan ook de gebruikelijke service kunnen bieden." 

Het is nu wachten op een update van de oogstprognose door Ailimpo, maar de interprofessionele organisatie gaf in september al aan dat de opbrengst van Verna citroenen met 22% en van Fino citroenen met 5% zou dalen. Ondanks deze afname blijft Spanje evenwel wereldleider in de citroenenexport. "Toch moet hier vermeld dat er, niettegen-staande de ruime beschikbaar-heid van exportgegevens voor citroenen op nationaal en internationaal niveau, er geen gesegmenteerde statistieken zijn voor biologische citroenen." En dit is precies een verzoek van de sector: dat biologische citroen een eigen tariefcode zou krijgen om in de handelsstatistieken van een aparte kolom te worden voorzien. "Het zijn immers twee verschillende producten", beweert Juan Antonio. 

Wat betreft de vraag speelt het huidige seizoen zich af in een context waarin externe factoren doorslaggevend zijn. "De oorlog en de crisis op Europees niveau hebben hun impact op de consumptie van fruit in het algemeen en van biologische citroen in het bijzonder. De vraag is zeker gedaald, maar dat zal maar tijdelijk zijn. Eens de context weer verbetert, zal de vraag opnieuw toenemen. Daarnaast moeten we toegeven dat deze daling van de consumptie een evenwicht mogelijk maakt, gezien de lagere opbrengst. De prijzen zijn met andere woorden correct."

En niet alleen voor biologische citroen. De telersprijzen van Spaanse citroenen waren in week 1 de hoogste van de laatste zeven seizoenen voor die periode, en voor het verpakte product waren de prijzen zelfs de hoogste van de laatste tien jaar in week 1. Toch is het nog wachten op het eindsaldo van het seizoen om te zien of die mooie prijzen de opbrengstdaling door ongunstige weersomstandigheden voldoende zullen compenseren. Het weer heeft trouwens nu al zijn impact op 2023/24. "Het gedrag van de citroenboom wordt sterk beïnvloed door het weer. Na waterstress kan hij opeens onverwacht bloemen produceren, zoals in de herfst is gebeurd. Die late bloei heeft geleid tot beschikbaarheid van volumes buiten het normale seizoen om – en die helpen ons nu om onze klanten beter van dienst te zijn, gezien het algemene tekort –, maar die extra bloei kan er ook voor zorgen dat volgende bloeiperiodes minder intens worden. We kunnen alleen maar hopen dat de daling van toekomstige vruchtzettingen niet significant is." 

Overschrijdingen MRL’s Turks fruit verhoogt prestige Spaanse citroen
Landen zoals Turkije zijn voor citroenen de afgelopen tijd herhaaldelijk verschenen in de publicaties van de Europese voedselwaakhond RASFF voor overschrijding van MRL's of het gebruik van niet-toegestane actieve ingrediënten in de EU. Daarom werden ook de grenscontroles voor dit fruit aangescherpt. "Deze situatie verhoogt uiteindelijk het prestige dat het fruit uit Murcia al heeft, waar voedselveiligheid een van de pijlers is. Het herinnert er de Europese consument aan dat we een product hebben met een uitzonderlijke garantie op kwaliteit en voedselveiligheid. Dat helpt ons natuurlijk om het vertrouwen van de Europese klanten te blijven winnen", merkt Juan Antonio Martínez op. 

Voor meer informatie:
Toñifruit
C/ Molino Grande, buzón 22
30892 Librilla (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 071 056
info@tonifruit.com
https://tonifruit.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven