Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische landbouw geeft hogere opbrengsten in extreme weersomstandigheden

Volgens een nieuw onderzoek onder leiding van het Amerikaanse Rodale Institute kan biologisch-regeneratieve landbouw de sleutel zijn tot het veiligstellen van de wereldwijde watervoorziening als het wereldklimaat verandert.

Al meer dan 40 jaar combineert de Farming Systems Trial (FST) van het Rodale Institute praktijkpraktijken en wetenschappelijke analyses om de verschillende effecten van biologische en conventionele graanteeltsystemen te documenteren. De wetenschappelijke gegevens uit dit onderzoek hebben aangetoond dat biologisch beheer de conventionele landbouw evenaart of zelfs overtreft op manieren die de boeren ten goede komen en een sterke basis vormen voor het ontwerpen en verfijnen van landbouwsystemen die de gezondheid van mensen en de planeet kunnen verbeteren.

Veerkracht
De nieuwe onderzoeksresultaten maken duidelijk hoe biologisch-regeneratieve landbouw een effectief en veerkrachtig landbouwmodel is in een tijdperk van extreme weersomstandigheden. Dit is een belangrijke bevinding nu boeren over de hele wereld geconfronteerd worden met de verwoestende gevolgen van oogstverliezen als gevolg van droogte en overstromingen.

"Regeneratieve biologische landbouw bouwt een gezonde bodem op door de organische koolstof in de bodem te verhogen", aldus Dr. Reza Afshar, hoofdwetenschapper van het Rodale Instituut. "Hierdoor kan de bodem meer regen absorberen tijdens perioden van overstromingen en langer vocht vasthouden tijdens droogteperioden."

De belangrijkste bevindingen na 40 jaar onderzoek zijn:

Opbrengsten:
Biologische systemen brengen evenveel op als conventionele systemen. Bij extreme weersomstandigheden, zoals droogte, bleef de opbrengst van de biologische percelen echter gelijk, terwijl die van de conventionele percelen daalde. De totale biologische maïsopbrengst was in droogtejaren 31 procent hoger dan de conventionele productie.

CO2-opslag:
Een gezonde bodem houdt koolstof vast en houdt het uit de atmosfeer. Biologische systemen hebben gewoonlijk een veel diversere koolstofinput in de bodem, zodat de microbiële biomassa aanzienlijk hoger is dan in het conventionele systeem, wat leidt tot een hogere organische stof in de bodem na verloop van tijd.

Water:
De infiltratie van water verloopt bij langdurig biologisch beheer aanzienlijk sneller dan bij conventionele praktijken.

Bodem:
De FST-gegevens hebben aangetoond dat de bodemgezondheid in de biologische systemen in de loop der tijd is blijven toenemen, terwijl de bodem in de conventionele systemen in wezen onveranderd is gebleven.

Bron: Rodale Institute

Publicatiedatum: