Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO: "Inkomens agrarische sector verbeteren nauwelijks"

Record landbouwexport Nederland na doorberekenen gestegen kosten

In 2022 heeft Nederland voor 122,3 miljard euro aan landbouw-goederen uitgevoerd. Dat is ruim 17 procent meer dan in 2021. De toename van de waarde van de landbouwexport komt door hogere exportprijzen. Dat melden Wageningen University & Research (WUR) en het CBS op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

De meeste landbouwgoederen hadden in 2022 een hogere exportprijs dan in 2021. Daarbij speelt vooral dat boeren, tuinders en voedingsfabrikanten, voor zover mogelijk, toenemende kosten doorberekenen in de prijzen. Boeren hebben bijvoorbeeld te maken met duurdere veevoergrondstoffen en kunstmest, tuinders onder andere met hoge energiekosten. Voedingsmiddelenfabrikanten zijn in 2022 geconfronteerd met zowel duurdere voedingsgrondstoffen als een duurder verwerkingsproces door hogere kosten voor energie, verpakking en transport.

"Verdienvermogen staat nog steeds zwaar onder druk"
LTO heeft als belangenbehartiger van een groot deel van de Nederlandse agrarische sector gereageerd op de cijfers. Hoewel de cijfers de waardering voor de kwalitatieve Nederlandse producten laten zien, betekenen de hogere exportprijzen niet dat de inkomens van boeren en tuinders sterk verbeterd zijn, stellen zij. 

"Onze boeren en tuinders dragen met hun hoogwaardige producten flink bij aan de Nederlandse economie: een mooi resultaat. Helaas staat ondanks de hogere exportprijzen van landbouwproducten het verdienvermogen nog steeds zwaar onder druk. Uit eerdere cijfers van CBS bleek dat inkomens in de agrarische sector nauwelijks verbeteren. Richting de toekomst blijven wij ons inzetten om hogere prijzen, bijvoorbeeld voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen, daadwerkelijk op het boerenerf te laten landen”, aldus Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

Landbouwbijdrage aan Nederlandse economie
De Nederlandse economie heeft in 2022 naar schatting 49,6 miljard euro verdiend aan de export van landbouwgoederen. Daarvan is 44,9 miljard euro verdiend aan export van Nederlandse makelij en 4,7 miljard euro aan de wederuitvoer van landbouwgoederen die in het buitenland geproduceerd zijn.

Sierteelt niet meer op één
In de ranglijst van meest uitgevoerde landbouwproducten is de productgroep zuivel en eieren gestegen van drie naar één. De exportwaarde van deze productgroep is met 35 procent toegenomen; van 8,8 miljard euro in 2021 tot 11,9 miljard euro in 2022.

Sierteelt was jaren de nummer één in deze rangschikking, maar in 2022 stagneerde de vraag naar bloemen. De exportwaarde daalde van 11,9 miljard euro in 2021 tot 11,5 miljard euro in 2022.

Bij de andere veel uitgevoerde producten nam de exportwaarde ook toe door hogere prijzen, alleen bij fruit was de export in 2022 lager dan een jaar eerder.

Duitsland blijft hoofdbestemming, sterke stijging Spanje en VS
De export naar alle belangrijke landbouwbestemmingen is in 2022 fors in waarde gegroeid. Duitsland blijft verreweg de belangrijkste bestemming, met een aandeel van 24 procent in de Nederlandse landbouwexport in 2022. Het aandeel is wel iets afgenomen (25 procent in 2021) doordat de groei van de landbouwexport naar Duitsland met 13 procent lager dan gemiddeld is.

De export naar Spanje (met 25 procent) en naar de Verenigde Staten (met 24 procent) is sterk in waarde toegenomen. Daardoor is Spanje nu de zesde exportbestemming van landbouwgoederen in plaats van China. Zweden is de nieuwe nummer tien en komt op de plek van Denemarken, de nummer tien van 2021.

Bron: CBS

Publicatiedatum: