Christen Gemüse uit Zwitserland biedt voor het eerst biologische boerenkool aan

"De sneeuw kan tot een klein aanbodtekort van boerenkool leiden"

In het hart van de Zwitserse regio Seeland teelt het biologische groententeeltbedrijf Christen Gemüse sinds afgelopen jaar boerenkool. Dit wintergewas wordt hoofdzakelijk geleverd aan Migros-filialen in de omliggende kantons, vertelt bedrijfsleider Bruno Christen. "Half oktober konden we de eerste partijen oogsten, maar door de sneeuwval moesten we afgelopen week voor het eerst een korte pauze inlassen. Gezien het feit dat we de boerenkool over het algemeen slechts een week in bewaring kunnen leggen, kan de koudegolf binnenkort ook tot een klein aanbodtekort leiden."

De biologische teler teelt zowel de gangbare groene variant alsook de wat onbekendere rode boerenkool. Bruno: "De rode boerenkool lijkt interessant genoeg beter om te kunnen gaan met het weer, want verhoudingsgewijs hebben we tot nu meer kwaliteitsproblemen gehad bij de groene boerenkool." In de supermarkt worden beide varianten uiteindelijk in één verpakking aangeboden. "Als er vanuit de handel belangstelling voor is, willen we de rode en groene boerenkool ook graag afzonderlijk aanbieden. De boerenkool wordt als combinatieverpakking goed ontvangen door de consumenten, wat ook te danken is aan storytelling en marketing, bijvoorbeeld in het Migros magazine."


Bruno Christen teelt op circa 0,5 hectare rode en groene boerenkool in biologische kwaliteit. Tot de belangrijkste gewassen van het bedrijf behoren onder andere biologische wortelen, die op 15 hectare geteeld worden.

Aangezien het om een compleet nieuwe teelt gaat, staat het eerste teeltjaar vooral in het teken van het verzamelen van ervaring en kennis, aldus Bruno. "De kwaliteit van de producten is tot nu toe zeer goed geweest, maar ik zie nog steeds verbeteringspotentieel. Boerenkool is tenslotte zeer kwetsbaar bij de teelt. Hij mag niet te veel sneeuw en vorst krijgen, maar het mag ook niet te warm zijn om mooi en gelijkmatig te groeien. We moeten voor een deel nog leren om met deze uitdagingen om te gaan."

Ook de exponentiële en alomtegenwoordige kostenstijgingen in de groententeelt maken het volgens Bruno moeilijker. "De telersprijzen zijn prima. Over het gehele assortiment genomen zien we in Zwitserland een overaanbod aan biologische groenten, wat gevolgen heeft voor de prijzen. Dat heeft ons ertoe bewogen om ons portfolio te verbreden, waardoor we tegenwoordig meer dan dertig gewassen telen, zowel in de vollegrond als in de kas." In het algemeen kan het bedrijf terugkijken op een geslaagd vollegrondseizoen. "We konden bij alle gewassen, met uitzondering van knolselderij, een goede oogst noteren."


De kool kan vermoedelijk tot in maart geoogst en verkocht worden.

Voor meer informatie:
Bruno Christen
Betriebsleiter Büchslen
Seeland BIO
Oberdorf 15
CH-3215 Büchslen, Zwitserland
Tel: +41 79 211 80 13
b.christen@seelandbio.ch 
www.seelandbio.ch 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven