Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Winnaar innovatieprijs voelt zich meer boer dan voorheen

Tholen - Bi-Jovira, het akkerbouwbedrijf van Cornelis Mosselman uit Ooltgensplaat heeft dit jaar de Ekoland Innovatieprijs gewonnen. Volgens de jury werkt dit bedrijf aan de broodnodige verandering in de landbouw en geeft het met een radicale omslag een voorbeeld aan akkerbouwers in Nederland. De jury is lovend over de drastische omschakeling van reguliere akkerbouw naar naar biologisch regeneratief, met tegelijk een aanpak van compost, strokenteelt, vaste rijpaden, altijd wintergroen en niet-ploegen. De jury noemt het bedrijf een voorbeeld voor akkerbouwers in Nederland, omdat het laat zien dat opbouw van uitstekende bodemkwaliteit, gezonde gewassen en veel insecten en vogels met deze aanpak mogelijk is.

Het roer om
Cornelis Mosselman is blij met de prijs. "Ik hoop een inspiratiebron te zijn voor akkerbouwers. Het is een pittige tijd. Ik verwacht de komende 10 tot 15 jaar een pittige tijd voor de Nederlandse akkerbouw. Dat gaat me aan het hart, want voedsel raakt zoveel thema's." Naast zijn dagelijks werk als akkerbouwer besteedt hij veel tijd aan het delen van zijn ervaringen. "Omdat ik met mijn voeten in de modder sta, vind ik dat ik het recht heb om te roepen", zegt hij, dus draagt hij graag uit dat het ook anders kan. 

Nadat Cornelis zich begin 2018 voornam om het roer om te gooien, werd de ecologie leidend op zijn bedrijf. "Ik moest de natuur zijn gang laten gaan en dat is superspannend. Daar heb je stalen zenuwen voor nodig", vertelt hij daarover. Inmiddels zijn er vijf jaar verstreken en wordt de aanpak beloond met steeds beter resultaat, in de breedste zin van het woord. Spijt van de drastische verandering heeft Cornelis niet. "Ik vind het mooi dat ondernemerschap en boer zijn nu nog meer samenkomt. Doordat ik zoveel met het gewas en de bodem bezig ben, voel ik me meer boer dan voorheen."

Woon-werkgemeenschap
De tweede prijs ging naar De Stadsboerderij Almere met hun tweede locatie de Vliervelden, vanwege de consequente inzet op bodemvruchtbaarheid en de manier waarop de woon-werkgemeenschap verbinding brengt tussen stad en platteland en een antwoordt geeft op de woonvraag in Nederland.

Samenwerking tussen boer en retail
Arenosa uit Lelystad ging er met de derde prijs vandoor. Jan en Sam van Geffen telen, verwerken en vermarkten bijzondere groenten zoals pastinaak en zomerprei aan de retail. Ze werden beloond vanwege het creƫren, beantwoorden en begeleiden van een marktvraag met een groep van zelf gecontracteerde telers. De jury noemt het een uniek voorbeeld van de vruchtbare samenwerking tussen boer en retail.