Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom vaccinaties vogelgriep in pluimvee waarschijnlijk niet onder controle krijgen

Maternale antilichamen (MDA's) kunnen de reactie van kippen op vaccinaties verstoren. Antigen-specifieke antilichamen worden via het ei door hennen aan hun nakomelingen doorgegeven. Deze antilichamen worden MDA's genoemd (maternal derived antibodies). MDA's zijn mogelijk één van de redenen waarom de meeste vaccinaties tegen vogelgriep in de praktijk weinig succesvol blijken. Dit is de uitkomst van een onderzoek waarop Xue Pan aan Wageningen University & Research gepromoveerd is.

In sommige landen is vaccinatie de belangrijkste en meest ingezette strategie tegen vogelgriep. Toch blijken de meeste vaccinatie-programma's tegen het H9N2 virus weinig effect te sorteren tegen besmetting en overdracht in de praktijk, ondanks de positieve resultaten onder laboratoriumomstandigheden bij kippen die vrij zijn van ziekteverwekkers (SPF-kippen).

Epidemiologische studie
Pan bezocht verschillende pluimveeboerderijen in China en voerde gedurende meer dan drie maanden epidemiologische studies uit in het veld. Hij bestudeerde vervolgens drie groepen kippen in het lab. In de eerste groep werden alle kippen één dag na het uitbroeden ingeënt. De tweede groep ontving de inenting op de leeftijd van 21 dagen, en de derde groep bleef, als controlegroep, ongevaccineerd. Alle groepen bestonden uit acht vleeskuikens en acht SPF-kippen. "Onze resultaten laten zien dat het waarschijnlijk is dat maternale antilichamen (MDA's) de humorale immuniteit van kippen voor de vaccinatie verstoren", zegt Pan.

Meer aandacht voor MDA's
"Uit onze resultaten blijkt dat we meer aandacht moeten schenken aan de invloed van MDA's op griepvaccins in het veld, en niet alleen aan antigene afstand", zegt Pan. "Het is belangrijk dat er nieuwe vaccins ontwikkeld worden die de invloed van MDA's neutraliseren in praktijksituaties." Tijdens zijn onderzoek ontwikkelde Pan enkele nieuwe vaccins, zoals een nieuw adjuvans voor het conventionele inactieve H9N2 vaccin en een vectorvaccin op basis van het herpesvirus in kalkoenen waarmee de effectiviteit van de het vaccin in pluimvee zou kunnen verbeteren. Daarnaast onderzocht Pan enkele andere methoden om de effectiviteit van vaccinatie te verbeteren.

H9N2 vogelgriep
H9N2 vogelgriep is het meest voorkomend en gevaarlijkste laag pathogene vogelgriepvirus ter wereld. Het is niet alleen bijzonder gevaarlijk voor de pluimveehouderij, maar ook voor de publieke gezondheid. Sommige onderzoekers maken zich zorgen dat dit virus de volgende pandemie zou kunnen veroorzaken, hetzij door rechtstreeks over te springen op de mens, hetzij door een deel van zijn genen bij te dragen aan een ander pandemisch influenza virus.

Voor meer informatie: Xue Pan 

Bron: WUR

Publicatiedatum: