Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Braziliaanse boeren op bezoek bij Nederlandse boeren bij Veld en Beek

Op dinsdag 17 januari bezoeken vijf Braziliaanse melkveehouders de biologische boerderij Veld en Beek in Doorwerth (Gelderland). Zij gaan daar in gesprek met Nederlandse boeren over zaken als opvolging, toegang tot land, agro-ecologie, klimaatverandering en energievoorziening. Dit bezoek komt voor beide kanten op een belangrijk politiek moment, met de nieuwe regering in Brazilië en de landbouwcrisis in Nederland.

De Brazilianen zijn lid van de Movimento Sem Terra (MST), een sociaal-politieke beweging van anderhalf miljoen landloze boeren en landwerkers. De MST is veertig jaar geleden ontstaan vanuit coöperaties die land kraakten om voedsel op te kunnen verbouwen. Inmiddels is de beweging uitgegroeid tot een serieuze speler in de Braziliaanse landbouwsector. Melkveehouders van de MST toeren deze maand door Europa om ervaringen uit te wisselen. Zij bezoeken ook andere melkveebedrijven in Nederland.

Het bezoek bestaat uit vijf mensen van drie landbouwcoöperaties die zijn aangesloten bij de MST. Tevens zullen Nederlandse boeren hun verhaal doen, alsmede Jan Douwe van der Ploeg emeritus hoogleraar Rurale Sociologie. Hij kent de Nederlandse én de Braziliaanse context goed en zal duiding geven aan de verhalen.

Datum: 17 januari 2022
Locatie: Biologische boerderij Veld and Beek, Fonteinallee 33 te Doorwerth (Gelderland)

Programma:
13:30: Opening
14.00: Rondleiding op de boerderij
15:00: Gesprek tussen delegatieleden, boeren uit Nederland en bondgenoten
16.30: Borrel

Voor meer informatie:
Janneke Bruil
janneke@cultivatecollective.org 
www.toekomstboeren.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven