Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boerenlandvogels in mineur

Onlangs verscheen de Vogelbalans, het jaarlijkse overzicht van belangrijke ontwikkelingen bij de vogelpopulaties in Nederland. Vanwege het vijftigjarige bestaan van Sovon staat de Vogelbalans in het teken van lange tijdreeksen. Gestandaardiseerde vogeltellingen laten vaak grote veranderingen bij soorten en soortgroepen zien. Zo blijken de aantallen zaadetende zangvogels ’s winters behoorlijk af te nemen. Tegelijk nemen watervogels die zuidwestelijk in Europa overwinteren toe in Nederland, doordat ze door de warmere winters noordelijker kunnen blijven.

De Vogelbalans bevat een overzicht van de lange termijntrends van broedvogels, waarbij de soorten zijn ingedeeld naar hun belangrijkste leefgebied. Daarin valt op dat in het boerenland de afnames overheersen. Zomertortel, Patrijs en Ringmus namen bijvoorbeeld sinds 1990 met enkele procenten per jaar af. Bij Patrijzen zijn er recent in sommige regio’s weer wat hoopvolle ontwikkelingen dankzij beschermingsprojecten, maar Zomertortel en Ringmus nemen onverminderd af. Ook in de winter wordt het stiller in het boerenland, maar dan vooral wat betreft zaadetende vogels, die last hebben van verminder voedselaanbod. 

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Sovon  

Publicatiedatum: