Nieuw streekproduct: biologische zonnebloemolie van Nederlandse bodem

Tholen - Afgelopen zomer stonden er voor het eerst wuivende zonnebloemen op Landgoed Velhorst en de Deldenersch op Landgoed Twickel. Uit de geoogste zonnebloempitten is olie geperst en die wordt nu verkocht in de webwinkel. "Voor zover wij weten is het de eerste biologische zonnebloemolie van Nederlandse bodem", vertelt Winny van Buuren. "Zeker als het gaat om olie van één plek. Vaak gaat het om een blend van de opbrengsten van meerdere telers. We vinden het belangrijk dat de consument weet wat de herkomst van een product is."

De stroken met zonnebloemen hebben de aandacht getrokken van bezoekers en wandelaars. Dagelijks werden de zonnebloemen gefotografeerd en op social media gedeeld. "We zijn trots op deze betrokkenheid en enthousiasme over natuurinclusieve landbouw".  

De olie is koud geperst door Geerts Best en is verkrijgbaar in jerrycans van 5 liter. Aan belangstelling ontbreekt het niet. "Uit alle hoeken van het land komen al bestellingen binnen. Hetzelfde geldt trouwens voor onze koolzaadolie. De olie leveren we met name aan restaurants. Fijn dat er steeds meer belangstelling komt voor biologische producten uit Nederland." 

Experimenteren met gewassen
Op Landgoed Velhorst in Lochem stonden de zonnebloemen in strokenteelt met mais en sorghum, op de Deldeneresch stonden de zonnebloemen in stroken met zo'n tien verschillende gewassen. "We vinden het leuk om met nieuwe gewassen te experimenteren en nieuwe streekproducten in de markt te zetten"

Arjen en Winny hadden weinig omkijken naar teelt van de zonnebloemen. "Nadat we ze hadden gezaaid zijn we niet meer met mechanisatie het land op geweest. Het was overigens een goed jaar voor alle gewassen, met een vochtig voorjaar en veel zonuren. De zonnebloemen trokken veel insecten aan en vogels die er een pitje van meepikten."

Voor meer informatie:
Winny van Buuren
Zenderense Es
Vaaltweg 6
7621AA Borne
06 30475578
info@zenderensees.nl
www.zenderensees.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven