Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

"Hogere ambitie vereist voor biologisch in Zweedse voedselstrategie"

Zweden heeft uitstekende omstandigheden voor biologische productie, maar het land moet deze goede omstandigheden optimaal benutten en werken aan meer duurzaamheid, aldus Emma Rung, CEO van ketenorganisatie KRAV. "Niet in het minst in de aanloop naar 2023, wanneer we voor grote uitdagingen staan. De pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben het Oekraïense volk veel leed berokkend en de hele wereld getroffen. In de nasleep daarvan zien we levensmiddelenbedrijven en consumenten worstelen met stijgende prijzen en inflatie. De kosten zullen hoog blijven, en alle sectoren van de Zweedse landbouw zullen naar verwachting in 2023 een dalende rentabiliteit kennen."

Daarom is er volgens Rung een geactualiseerde en versterkte voedselstrategie nodig die verder gaat dan het huidige beleid. "Een geactualiseerde voedselstrategie moet met name een hogere ambitie voor biologische productie benadrukken. De doelstellingen van de EU inzake biologische productie moeten worden omarmd en we moeten nagaan hoe we de productie en consumptie van biologische goederen kunnen stimuleren, bijvoorbeeld door een verlaging van de btw op biologische levensmiddelen."

"Politieke actie is nodig, maar de voedselstrategie moet ook worden verbreed en ingebed in de voedingsindustrie. Beleidsmakers, producenten, verwerkers, keurmerken en autoriteiten moeten vanuit verschillende rollen toewerken naar het doel van de ontwikkeling van een duurzame, concurrerende voedselproductie die ook de zelfvoorziening kan vergroten en de kwetsbaarheid kan verminderen."

Emma Rung vindt dat de nieuwe Zweedse landbouwminister, Peter Kullgren, hier dringend werk van moet maken. "In 2023 - wanneer Zweden het voorzitterschap van de EU bekleedt - zal hij ook de gelegenheid hebben Zweden te promoten als een ecoland, nu en in de toekomst, waar de KRAV-gecertificeerde productie een inspirerend voorbeeld is in de EU."

Bron: KRAV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven