Wilfried Schaffer van Meyer Gemüsebearbeitung

"Er zullen zeker knelpunten zijn, maar wij weten hoe we onze productie daarop af kunnen stemmen"

In de afgelopen tien jaar maakte Meyer Gemüsebearbeitung een constante groei door. In 2022 vlakt de groeicurve echter af vanwege de gevolgen van de pandemie en de oorlog in Oekraïne. "Dit was vooral in de afgelopen maanden merkbaar", vertelt Wilfried Schaffer, werkzaam op de biologische inkoop- en verkoopafdeling van Meyer Gemüse-bearbeitung.

Biologisch aandeel van tien procent
"De biologische sector van Gemüse Meyer heeft meer te lijden dan de conventionele sector, omdat we hier aan de ene kant met hogere kosten te maken hebben, en aan de andere kant de beschikbaarheid van bepaalde producten niet altijd gegeven is", aldus Wilfried. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de verwerking van conventioneel geteelde groenten en fruit, waarbij het biologisch aandeel ongeveer tien procent van de totale omzet bedraagt.

Wortelen en aardappelen het populairst
De grootste vraag in de categorie biologische diepvriesgroenten is altijd uitgegaan naar wortelen, aardappelen en knolgroenten. "De grondstoffen nemen we af van agrarische bedrijven uit de regio en uit heel Europa. Zowel wortelen alsook aardappelen zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. Gewassen zoals selderij, prei en bonen zijn alleen op bepaalde oogsttijden beschikbaar, en moeten ook direct verwerkt worden." Op de biologische markt is een bepaalde onzekerheid merkbaar gezien de aanhoudende crises en de continu stijgende prijzen. Ook de verkoopprijzen liggen hierdoor op een gemiddeld tot hoog niveau. "We worden nu met heel andere contractmodaliteiten geconfronteerd dan een paar jaar geleden", zegt Wilfried.

De energie-input in de diepvriessector is enorm hoog, waardoor de kosten voor de productie, opslag en logistiek, maar ook voor verpakkingsmaterialen, lonen, et cetera gestegen zijn. "Er zullen zeker knelpunten zijn, maar wij weten hoe we onze productie daarop af kunnen stemmen. Maar juist bij producten die wij inkopen, zoals biologische tomaten of biologische bloemkool, hadden we maandenlang veel knelpunten. Daar hebben we helaas geen grote invloed op."

Nauwe samenwerking in de biologische sector nodig
Volgens Wilfried is het daarom belangrijk om een betere samenwerking tussen de telers, de handel en de klanten tot stand te brengen. "Wij proberen om nauwer contact met onze klanten te onderhouden dan we al deden. Daarvan afgezien moet het ons doel zijn om te garanderen dat de tuinbouw rendabel kan blijven. Er zijn hier immers veel regionale voordelen en er is veel kennis op dit gebied."

De belangrijkste klant van Gemüse Meyer is de verwerkende industrie. "De door ons geproduceerde producten worden in dozen van 10 kg of in PE-zakken van 20 kg aan de industrie geleverd. Ons bedrijf is wereldwijd actief, waarbij biologische producten vooral in Europa verkocht worden, met de nadruk op Duitsland."

Bezoek het bedrijf op de BioFach 2023: hal 6, stand 165

 

Voor meer informatie:
Wilfried Schaffer
Meyer Gemüsebearbeitung GmbH
Hinterm Holze 10
D-27239 Twistringen, Duitsland
Tel: +49 4243 9311 0
w.schaffer@gemuese-meyer.de  
www.gemuese-meyer.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven