André Vois richt nieuw bedrijf bandOlution op

"De groenten- en fruitsector schreeuwt om milieuvriendelijke papieren banderollen"

Rond de jaarwisseling heeft de verpakkingsdeskundige André Vois (rechts) het nieuwe bedrijf bandOlution opgericht. De startup richt zich hoofdzakelijk op de distributie van ecologische papieren banderollen, die in de papierkringloop kunnen worden teruggebracht, en op overige milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen zoal banderollen uit gerecycled monoplastic. "De groenten- en fruitsector hoort tot één van de belangrijkste toepassingsgebieden," vertelt de bedrijfsoprichter.

In zijn vorige functie heeft André meegeholpen bij de ontwikkeling van het banderolleerproces. "Ik houd me nu vooral bezig met de benodigde verpakkingsmaterialen in plaats van met het regelen van machines. De markt schreeuwt ook om papieren banderollen. In Frankrijk en Spanje werd de wetgeving op het gebied van groenten- en fruitverpakkingen al gewijzigd met het oog op het milieu. En ook elders in Europa, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de DACH-landen, zien we een sterke trend richting papier. Nieuwe oplossingen zitten al in de pijplijn en zullen binnenkort op de markt geïntroduceerd worden." 

"Elke afzonderlijke productgroep stelt andere eisen, afhankelijk van vorm, grootte en vochtigheidsgraad", vervolgt André. "Langwerpige groenten, zoals puntpaprika's en courgettes, zijn gemakkelijk afzonderlijk en met meerdere tegelijk te bundelen. In het schap met appelen zijn er inmiddels beproefde vleugelschaaltjes te vinden. Bij vochthoudende producten, bijvoorbeeld bleekselderij, zijn papieren banderollen daarentegen moeilijker te gebruiken, maar met de nieuwe oplossing van bandOlution is dat mogelijk. Hetzelfde geldt voor bananen, waarvoor nog steeds hoofdzakelijk stickers gebruikt worden. Over het geheel genomen zijn groenten en fruit met afstand het belangrijkste toepassingsgebied, hoewel ook de behoefte in de industrie zichtbaar toeneemt."

BandOlution werkt nu al met in totaal vier drukkerijen samen, drie in Duitsland en één in Spanje, waardoor men flexibel en wendbaar op individuele verzoeken kan reageren. André: "Ik treed niet zozeer als handelaar, maar veelmeer als adviseur op, doordat ik het gehele proces intensief begeleid en bewaak. Van het regelen van de benodigde installaties en het adviseren over machine-instellingen en procesoptimalisatie, tot aan de inkoop van materialen. Betrouwbaarheid en beschikbaarheid de klok rond zijn voor mij bijzonder belangrijk en tevens ook een groot voordeel in de levensmiddelenindustrie."

Oplossingen voor hittesealen en ultrasoon sealen
"Ondanks de inflatie en het prijsbewuste consumentengedrag is de vraag naar hoogwaardige en vooral milieuvriendelijk verpakte levensmiddelen onverminderd groot," aldus André. "Er is tot nu toe geen neerwaartse trend waarneembaar. In tegendeel: zinvol verpakte groenten en fruit zijn goed ingeburgerd in de Duitse retail."
Volgens André ligt de uitdaging voor de verpakkingsindustrie vooral in het verbreden van het productaanbod. "Toch heb ik al een vrij uitgebreid portfolio aan materialen, composteerbaar, wit, bruin, met een hoge scheurbestendigheid en in een grote verscheidenheid aan bandbreedtes. Ook bied ik oplossingen aan voor sealen met hitte en ultrasoon sealen, waarbij dit laatste proces inmiddels gangbaar is in de groenten- en fruitsector. Dat komt onder andere doordat ook misvormde producten ultrasoon verpakt kunnen worden en het proces bijzonder energiezuinig is." 

Voor meer informatie:
André Vois
bandOlution André Vois
Hugo-Herfeldt-Str. 4
D-47906 Kempen, Duitsland
Tel: +49 (0)17 16562906
a.vois@bandolution.de 
www.bandolution.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven