Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Soiltech bouwt hightech test- en innovatiecentrum in Biezenmortel

Soiltech, ontwikkelaar en producent van vloeibare bladvoedings-producten en biostimulanten, is op de hoofdlocatie in Biezenmortel gestart met de bouw van een hightech Test- en Innovatiecentrum. Dit gebouw krijgt een omvang van 30 x 20 m en omvat kassen en testruimtes. De faciliteiten vragen een investering van ongeveer een miljoen euro. Ze moeten zorgen voor een verdere versteviging van Soiltech als innovatieve speler die de plantaardige land- en tuinbouw met nieuwe producten helpt aan duurzame oplossingen.  

Toekomstbestendige gewasvoeding
Soiltech ontwikkelt professionele bladvoedingsproducten, bekend onder de naam Optima. Die zijn niet alleen zeer efficiënt, maar ook goed combineerbaar met andere middelen, en zijn samengesteld uit grondstoffen die vanuit milieuoogpunt toekomstbestendig zijn. Om dat te kunnen bereiken is er veel testcapaciteit nodig. Al sinds 2016 voert Soiltech jaarrond vele gewasproeven uit in een gehuurde proefkas in Limburg. Om nog betere testen uit te kunnen voeren zal deze nieuwe eigen proefkas van enkele hightech installaties voorzien worden.  Zo zorgen bijvoorbeeld scherminstallaties en een speciale klimaatregeling ervoor dat de condities volledig kunnen worden gesimuleerd zoals die in de praktijk in het veld (kunnen) voorkomen. Daarmee kan Soiltech voorspellen wat  de producten in de praktijk doen. Ook de extreme weercondities waarmee de akker- en tuinbouw steeds meer te maken krijgen als gevolg van de klimaatverandering kunnen worden nagebootst.

Soiltech ontwikkelt producten die de gewassen door zulke extreme periodes heen helpen. In feite zijn dit oplossingen om voedsel-producerende bedrijven klimaatadaptief te maken. De plantaardige landbouw is op zoek naar dit soort oplossingen, zowel in binnen- als in buitenland. De ambities zijn dan ook – Europees – internationaal.

Hernieuwbare grondstoffen voor potgrond
Zusterbedrijf Van Iersel produceert op dezelfde locatie in Biezenmortel en op haar 3 andere productielocaties verschillende typen compost en aanverwante producten. De laatste jaren is er hiervoor steeds meer interesse gekomen vanuit de potgrondindustrie, omdat de vraag in de voedingstuinbouw naar organisch substraat om in te telen hard groeit, en als gevolg van verduurzamingsambities. De potgrondindustrie wil namelijk een steeds groter aandeel veen (ofwel turf) in hun potgrondmixen vervangen door hernieuwbare grondstoffen. Veen is een fossiele grondstof en de winning ervan brengt veel extra CO2 in de atmosfeer, wat niet wenselijk is met het oog op de opwarming van de aarde. Bovendien moet deze grondstof vaak van ver komen. Daarom zoekt deze industrie naar lokaal geproduceerde en meer duurzame grondstoffen. Zo ontstaan er nieuwe kansen voor Van Iersel om nieuwe producten te produceren, maar die moeten wel getest worden, en dat kan ook prima in deze nieuwe onderzoeksfaciliteit.

Duurzaam en gasloos
Het nieuw te bouwen Test- en Innovatiecentrum wordt natuurlijk zo duurzaam mogelijk gebouwd, en het wordt volledig gasloos verwarmd. Verwarming zal gebeuren met warmtepompen die draaien op de energie van de zonnepanelen die het bedrijf vorig jaar al ruimschoots heeft geïnstalleerd. Ook het gedeelte van het Test- en Innovatiecentrum dat achter de kassen zit zal op het dak voorzien worden van zonnepanelen.

Partners
Het complex wordt gebouwd door aannemer Maurice Kassenbouw, in samenwerking met advies- en ontwerpbureau Aelmans Tuinbouw Advies en Cogas Climate Control die zorgt voor verwarming, water en elektro. Zij gaan er de komende maanden alles aan doen om het complex per 1 mei 2023 op te leveren.

De voortgang van het project is te volgen via LinkedIn, Twitter en Facebook.

Voor meer informatie:
Soiltech
Biezenmortelsestraat 57
5074 RJ Biezenmortel
0411-64 81 05
info@soiltech.nl
www.soiltech.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven