Donaties maken uitbreiding agroforestry op landgoed De Koekoek mogelijk

In 2022 hebben Ekovrienden laten zien dat biologisch winkelen heel goed samengaat met liefde voor duurzame projecten. Samen met iedereen die zich het afgelopen jaar heeft aangesloten, is er volop gedoneerd om de agroforestry op het landgoed De Koekoek van teler Pipie Smits van Oyen uit te breiden. 

Vol trots heeft Ekoplaza een cheque kunnen overhandigen aan Pipie met een prachtig gespaard bedrag, onder andere vanuit Ekovrienden. De ontvangen donaties in de vorm van Eko's zijn omgezet in een flinke bijdrage. Deze bijdrage maakt het investeren in agroforestry projecten die het land en de dieren weerbaarder maken mogelijk. Met de donatie zijn op het bedrijf van Pipie het aantal vogelakkers uitgebreid en is er een eerste notenbos aangelegd. De walnotenbomen, die bestemd zijn voor de productie worden afgewisseld met beuken, kastanjes en eiken, waar de scharrelende varkens naast lekkere hapjes ook bescherming vinden tegen zon en regen. Met de bomen en bloemranden wordt de biodiversiteit op De Koekoek structureel ondersteund.

Onderdeel van een groter project
Vanuit de ambitie om zo snel mogelijk 100% klimaatneutraal te opereren, werkt Ekoplaza samen met boeren en telers aan Carbon Farming om CO2-uitstoot te compenseren. Met hen zijn zij aan de slag gegaan met agroforesty, bodemverbetering, meer inzet voor biodiversiteit en landschapsbeheer. Het doel is om meer CO2 uit de lucht te halen en te zorgen voor een gezond bodemleven.

Dat werkt zo: uit een soort menukaart kiezen de boeren en telers een aantal maatregelen die zij op hun land kunnen toepassen. Denk daarbij aan het aanleggen van vogel-akkers, het zaaien van kruidenrijk gras, of het gebruik van dierlijke mest. Na een jaar ontvangen zij van Ekoplaza een bedrag op basis van het resultaat van de genomen maatregelen. Zo helpt Ekoplaza de biologische sector en brengen zij samen de CO2-uitstoot omlaag. Het eerste jaar is al heel succesvol gebleken, met ruim 1.000 ton gecompenseerde uitstoot. Na evaluatie van de geleerde lessen zal dit project verder worden uitgebreid.

Samen met andere telers en boeren (op dit moment vijf) is Pipie onderdeel van een koolstofproject waarbij de CO2 wordt opgeslagen op de boeren bedrijven.

Lees hier meer over het koolstofproject.

Bron: Ekoplaza


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven