Duitsland: Biologische verkoop daalt voor het eerst in 2022

De Duitse biologische markt is in 2022 voor het eerst in zijn geschiedenis gekrompen. De verkoop van biologische levens-middelen daalde van januari tot oktober 2022 met 4,1 procent. De volumedaling bedroeg 5,7 procent. Toch wordt nog steeds een omzet verwacht van 15 miljard euro, 2,7 miljard euro meer dan in 2019. En dat betekent dat de biologische markt de zeer hoge omzetgroei van 22 procent van het eerste coronajaar in de crisis van 2022 kan vasthouden.

Volgens gegevens van GfK zijn de discounters de winnaars van de trend naar "goedkoop" winkelen voor bio-producten in 2022. In de periode van januari tot oktober steeg de biologische verkoop hier met 14,5 procent. In het volledige assortiment bleef de biologische verkoop ongeveer gelijk. In de natuurvoeding- en speciaalzaken en in direct marketing daalde het daarentegen drastisch met 20 procent (AMI-gegevens volgens GfK-gegevens).

Veel biologische producten zijn in discounters slechts iets goedkoper of even duur, maar het prijsimago stuurt de consumptie natuurlijk meer dan de werkelijke prijskennis. Zo was biologische melk in de zomer en tot in september duurder in discount- en levensmiddelen-winkels dan in natuurvoedingswinkels, nadat Aldi in juni 2022 de prijs van biologische melk in één klap met 50 procent verhoogde.

De biologische conversieactiviteit bleef in 2022 matig. Dit hielp de producentenprijzen te stabiliseren, en er waren zelfs prijsstijgingen voor een aantal belangrijke biologische grondstoffen. Zo stegen de prijzen voor tarwe, rogge en haver in 2022 met meer dan 20 procent en voor voedertarwe met 17 procent. De producentenprijs voor biologische melk steeg met meer dan 20 procent van 51 naar 62 cent/kg, de prijs voor varkensvlees met 9 procent en die voor rundvlees met 8 procent. Voor oude koeien stagneerde de producentenprijs echter. Voor spelt was er opnieuw een dalende trend.

De markt voor biologische eieren kromp, waardoor het bestand van legkippen afnam. De kortetermijnvooruitzichten voor de biologische landbouw in 2023 moeten daarom ook als voorzichtig worden beoordeeld. Als de economie echter weer aantrekt of de consumenteninkomens consolideren, kan worden verwacht dat de vraag zal toenemen.

Bron: Deutscher Bauernverband


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven