Tweehonderd pallets per dag

BayWa Obst moderniseert en breidt bio-pakstation in Ravensburg uit

Na een omvangrijke modernisering en uitbreiding werd de verpakkingstechnologie deze herfst in gebruik genomen bij de exclusieve biologische fruitgroothandel van BayWa Obst in Ravensburg. Circa 70% van alle biologische appelen die aan de Bodensee geteeld worden, wordt hier gesorteerd en verpakt. We spraken ter plaatse met standmanager Hans-Josef Stärk en Carolin Metzger, hoofd communicatie van BayWa Global Produce. "Het verpakkingsstation is in twee fasen gebouwd. De eerste vijf productielijnen werden in 2010 in gebruik genomen met een destijds nieuw sorteersysteem, die het fruit volgens externe criteria en op gewicht kalibreerde", vertelt Carolin Metzger.


Hans-Josef Stärk

Een blik op de "innerlijke waarden" van de appel
"Het tweede gedeelte met twee extra lijnen voor plasticvrije verpakkingen en een perensorteerinstallatie is in 2022 in gebruik genomen. Ook werd er een volledig nieuwe sorteerinstallatie voor appelen geïnstalleerd, die de appelen niet alleen op uiterlijke criteria indeelt, maar ook de innerlijke waarden controleert, dat wil zeggen dat er gekeken wordt naar bruine of glazige plekken. Zo kunnen we de productcontrole verder optimaliseren", aldus Carolin. "Een boom produceert vruchten van verschillende kwaliteit, grootte, kleur, enzovoort. Het gaat er dus om dat de beste verkooproute voor de respectievelijke appelen bepaald wordt."

Tweehonderd pallets à 500 kg per dag
"Het biologische verpakkingsstation beschikt nu, na de uitbreiding, over acht productlijnen," vertelt Hans-Josef Stärk: "We hebben een leglijn, twee zak- en netmachines, en vier lijnen voor kartonnen schaaltjes en vleugelschaaltjes. Daarnaast is er een nieuwe perensorteerinstallatie met aangesloten legbanden gekomen, waarmee we inspelen op het groeisegment peren." Per lijn kunnen er inmiddels tussen de 25 en 30 pallets per dag geproduceerd worden, wat neerkomt op een totaal van tweehonderd pallets à 500 kg per dag. In het verpakkingsstation zijn twintig vaste medewerkers en 20-25 seizoensarbeiders actief.

Weinig clubrassen in de biologische sector
Vijftig procent van de biologisch geteelde rassen is resistent tegen schurft. Hiertoe behoren de rassen Santana, Topaz en Galant, maar ook minder bekende rassen zoals Natyra®, die in de afgelopen jaren op iets grotere schaal geteeld worden. "Snackappelen en clubrassen spelen in de conventionele sector een grotere rol dan in de biologische sector. Hans-Josef: "De clubrassen worden in de biologische sector momenteel niet op grote schaal geteeld. Hoewel bijvoorbeeld Kanzi® en de smaakvolle peer Xenia® zich in de afgelopen jaren in de biologische sector gevestigd hebben met groeiende arealen, ligt de nadruk nog steeds op rassen met een natuurlijke weerstand. Er zitten echter enkele clubrassen in de pijplijn, die mogelijk in de komende jaren geteeld zullen worden." Bij Natyra® gaat het niet om een clubras in de gewone zin, maar om de naam voor het ras SQ159 voor de exclusieve verkoop in het biologische segment."  

Snackappelen zoals bijvoorbeeld Rockit® worden steeds minder biologisch geteeld. Maar daarvoor in de plaats zijn er wel andere appelen verkrijgbaar die zo'n 5 mm kleiner zijn dan gebruikelijke appelen. "Bij het ras Gala kunnen we appelen van 55-60 mm leveren, die dan als kinderappelen worden verkocht." 

Met de nieuwe machine kan tot wel 15 ton appelen per uur gesorteerd worden op kwaliteit, grootte en kleur. "We hebben hier dertig kanalen; waarmee ongeveer 25 verschillende kwaliteitsklassen uit één krat gefilterd kunnen worden", aldus Hans-Josef. 


De nieuwe sorteerinstallatie met interne kwaliteitssortering.


De appelen worden op zes banden naar de sorteerinstallatie geleid.


Hans-Josef: "Van elke partij worden bij het legen al drie foto's gemaakt om vast te leggen hoe de appelen uit de krat komen. Daarna gaan ze door het proces. In de biologische categorie worden de appelen geborsteld voor het optische sorteren, om bijvoorbeeld regenvlekken te verwijderen. Daarna gaan ze door naar de sorteerunit."

Kwaliteitssortering via 32 kanalen
"Na het legen worden de appelen via zes banen naar de cameratunnel van de sorteereenheid getransporteerd. Elke appel wordt afzonderlijk gewogen en optisch gemeten. De complexe cameratechnologie maakt van elke appel ongeveer zestig foto's, om de externe kwaliteit te bepalen. Met infraroodcamera's worden de appelen vervolgens gescand en op interne gebreken gecontroleerd", legt Hans-Josef uit .  

"Op basis van de combinatie uit sorteringscriteria, oftewel de grootte, het gewicht, de kleur, gebreken aan de schil, enzovoort, worden de appelen in maximaal 25 sorteergroepen ingedeeld en in de vastgestelde waterkanalen verzameld, voordat ze voorzichtig weer in grote kratten gevuld en geëtiketteerd worden. Wij kunnen hier bijvoorbeeld sorteren in stappen van 2 mm nauwkeurig, om bijvoorbeeld verpakkingen met een vast gewicht van 600 gram zo nauwkeurig mogelijk te verpakken. Want hoe nauwkeuriger we het vastgestelde streefgewicht bereiken, des te lager is de 'weight-in', wat een positief effect heeft op de prijzen die aan de telers worden uitbetaald.

"De installatie is uiterst modern en werkt met energiezuinige motoren. Het proceswater wordt continu gefilterd door twee volledig automatische filterinstallaties, waardoor ook water wordt bespaard. De nieuwe waterzuiveringsinstallatie omvat actieve kool- en zandfilters en een sterilisatiesysteem met UV-licht. Uiteindelijk komst er dus drinkwater uit dat weer terug wordt gevoerd in het productieproces. Vanaf de ontvangst van het fruit tot aan verzending van de producten worden de processtappen via scanners geregistreerd om een traceerbaarheid van 100 procent te kunnen garanderen. Zo zijn we in staat om fruit te traceren van het perceel tot aan de levering aan de handel, en ook de omgekeerde route van de klant tot aan de boomgaard." 

Voornaamste verkoop aan de retail door de Obst vom Bodensee Vertriebsgesellschaft
De verkooppartner voor de biologische appelen van BayWa Obst is de Obst vom Bodensee Vertriebsgesellschaft, die voor 100 procent verantwoordelijk is voor de verkoop van de appelen aan de retail. De natuurvoedingshandel, gespecialiseerde handel, groothandelsmarkten en industriële klanten worden rechtstreeks door BayWa Obst bevoorraad. 

In het assortiment van BayWa Obst zijn niet alleen appelen en peren, maar ook pruimen en zomerfruit zoals kersen, mirabellen, aardbeien, rode bessen, kruisbessen en blauwe bessen in bio-kwaliteit te vinden. Blauwe bessen zijn daarbij meer een ondergeschikt product, hoewel zij in de afgelopen jaren ook steeds meer aan betekenis hebben gewonnen.

Stabiele prijzen
"De dagelijkse handel verloopt momenteel vrij rustig, hoewel de promotiecampagnes goed van start zijn gegaan en ons helpen om de afzet op gang te brengen. Dat we twee weken eerder op de markt waren heeft ons een goede voorsprong gegeven", zegt Hans-Josef. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar, ondanks dat de telers met duidelijk hogere teelt- en bedrijfskosten geconfronteerd zijn. "De verkoophoeveelheid moet verder op gang komen. Tegelijkertijd is het belangrijk om aan de consumenten duidelijk te maken dat appelen nog steeds hun prijs waard zijn."

Meer informatie over BayWa Obst
BayWa Obst is een dochterbedrijf van BayWa Global Produce. Als sectorspecifieke portfoliomanager bundelt BayWa Global Produce wereldwijde activiteiten op het gebied van plantengenetica tot aan hoogwaardige groenten en fruit, om innovatieve oplossingen en creatieve strategieën voor een "vruchtbare" toekomst en stabiele leveringsketens van oorsprong tot consument te ontwikkelen. Een essentieel element in de samenwerking is een overkoepelende strategie die berust op de vier zuilen rassenontwikkeling, duurzame teelt, nieuwe markten en innovaties. Daarbij zet het bedrijf in op de kracht van zijn dochterbedrijven T&G Global (Nieuw-Zeeland), TFC Holland (Nederland), en BayWa Obst (Duitsland), en is het bedrijf als één van 's werelds grootste aanbieders van hoogwaardige verse producten al meer dan honderd jaar een solide en betrouwbare partner voor zijn stakeholders. 

Voor meer informatie:
Hans-Josef Stärk
BayWa Obst
Standortverantwortlicher
Tel: +49 (0)751 808 210
hans-josef.staerk@baywa.de  
www.baywa-obst.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven