Skal stelt toezichtarrangementen voor 2023 vast

Jaarlijks stelt Skal voor alle aangesloten biologische bedrijven vast in welk toezichtarrangement zij worden ingedeeld. Het toezichtarrangement bepaalt hoe vaak een bedrijf geïnspecteerd wordt. De toezichtarrangementen voor 2023 zijn nu bekend.

LNV heeft Skal aangewezen om toezicht te houden op de Nederlandse biologische keten. Skal controleert biologische bedrijven op basis van Europese biologische wetgeving. Bij het uitoefenen van toezicht houdt Skal rekening met het risico op niet-conforme biologische producten.

Toezichtarrangementen
Skal bepaalt jaarlijks op basis van een berekening hoe vaak een bedrijf geïnspecteerd wordt. De uitkomst van deze berekening bepaalt in welk toezichtarrangement een bedrijf wordt ingedeeld.

Er zijn drie toezichtarrangementen:

  • Laag. Dit betekent dat Skal een bedrijf 1x in de 2 jaar inspecteert.
  • Normaal. Dit betekent dat Skal een bedrijf 1x per jaar inspecteert.
  • Hoog. Dit betekent dat Skal een bedrijf 2x per jaar inspecteert.
    Er is ook een toezichtarrangement Verkoop aan Consument, dat niet is gebaseerd op het risicomodel hoog, normaal, laag.

Lees hier meer over het risicomodel en de bijbehorende toezichtarrangementen.

"Verreweg de meeste bedrijven vallen in de categorie normaal en worden dus 1x per jaar door ons geïnspecteerd", vult Skal in een LinkedIn-bericht aan. "Er is ook een toezichtarrangement Verkoop aan Consument, dat niet is gebaseerd op het risicomodel hoog, normaal, laag.

Tijdens een inspectie controleert een inspecteur de gehele biologische bedrijfsvoering. Daar rolt een inspectierapport uit. Een specialist toezicht controleert dit rapport. Zo ziet Skal toe op de biologische sector. Dus als de consument het biologische EU-keurmerk (het groene blaadje) op een product ziet, kan hij ervan uitgaan dat het een aantoonbaar en betrouwbaar biologisch product is."

Bron: Skal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven