Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiemkracht - festival voor agro-ecologie: 28 januari in Kortrijk

Op 28 januari slaan Voedsel Anders, Kunstencentrum BUDA en denktank Oikos de handen in elkaar voor Kiemkracht, het allereerste Vlaamse festival voor agro-ecologie! Of je nu kennis wil maken met deze brede beweging of zelf wil meewerken aan een eerlijk, natuurlijk voedselsysteem: iedereen is van harte welkom op deze tot de boord gevulde dag.

In de voormiddag kan je kiezen uit vier excursies nabij Kortrijk. Elk agro-ecologisch initiatief heeft een eigen missie en werking, maar allen stralen ze energie en hoop uit. Bezoek de ecologische hoeve Heerlijkheid van Heule, ga in gesprek met de bioboeren van ’t Goed ter Heule of maak kennis met Kiemkracht, een boerderij met tonnen respect voor de natuur. Of misschien wandel je liever door de stad om onverwachte voedselbronnen te ontdekken?

Op de middag kan je mee lunchen bij Heerlijkheid van Heule, een sociaal geëngageerde boerderij met de lekkerste, lokale producten.

Met gevulde magen zijn we klaar voor een inspirerende keynote van docent in de agro-ecologie Lien Vrijders (Grassroots) en Oikos-coördinator Dirk Holemans. Voor welke uitdagingen staan we als samenleving? Welke systeemverandering is nodig? Hoe kan agro-ecologie het nieuwe model worden voor ons voedselsysteem? Boeiende vragen die leiden tot boeiende betogen!

Daarna kan je opnieuw kiezen, tussen het theaterstuk Boerenpsalm of tussen de eerste ronde workshops 'Een buurt om van te smullen' of 'Is een eerlijke transitie mogelijk?'. Experten, ervaringsdeskundigen en gedreven burgers en boeren nemen je anderhalf uur mee in hun wereld.

Om 16 uur start de tweede ronde workshops: zes uiteenlopende sessies waar je als doener, denker, activist of uitdager zeker je gading vindt. Ontdek wat dekolonisatie te maken heeft met ons voedselsysteem of welke technologie inzetbaar is binnen agro-ecologie - en welke beter niet. Benieuwd naar samenwerking tussen boeren en natuurorganisaties en hoe zij elkaar kunnen versterken? Of eerder geprikkeld door het vraagstuk van toegang tot gezond voedsel voor iedereen? Liever hands on en nadenken hoe burgerinitiatieven bijdragen tot een omslag in onze voedselproductie? Aan jou de keuze.

Barbara Van Dyck (Coventry University) en Lien Vrijders (Grassroots) zorgen voor de afsluiter. Ze blikken elk vanuit hun expertise terug op de dag, met een oog op de toekomst. Ze zoomen in op de kracht van agro-ecologie als beweging, of hoe mensen samen mechanismen of structuren in beweging kunnen brengen. We kunnen als personen en als organisaties, de verbeelding over hoe we de toekomst zien veel meer inzetten als sterkte. Zodat we burgers, boerinnen, boeren en beleidsmakers mee nemen in ons verhaal van hoop en hen tonen hoe we nieuwe mogelijkheden in het ‘nu’ kunnen brengen. 

Geen festival zonder feestelijk einde: blijf nog hangen voor een drankje of doe mee met het diner.

Klik hier voor meer informatie

Publicatiedatum: