Deense bio-pluimveehouders nemen stal met volièresysteem en anti-mijtoplossing in gebruik

Ditte en Morten Helsted uit Rødby (Denemarken) hebben een nieuwe stal voor biologische leghennen in gebruik genomen. De stal voor 36.000 hennen is ingericht met een volièresysteem in combinatie met de nieuwe anti-mijtoplossing MiLow van Big Dutchman. Er is een speciale ophanging ontwikkeld voor de zitstangen die het mijten enorm moeilijk maakt om bij de hennen te komen.

De nieuwe leghennenstal in Rødby. Foto: Big Dutchman.

Op de website van Big Dutchman staat het volgende bericht:

Mijten zijn gek op leghennen, tot grote ergernis van pluimveehouders, want deze parasieten hebben een enorm negatieve impact op het welzijn en de eierproductie van de dieren. Ditte en Morten hebben hier al bij het ontwerp van hun nieuwe stal voor biologische leghennen rekening mee gehouden en gekozen voor de Natura Step-volière van Big Dutchman in combinatie met de nieuwe anti-mijtoplossing MiLow. "Onze collega's van engineering hebben een speciale ophanging ontwikkeld voor de zitstangen die het mijten enorm moeilijk maakt om bij de hennen te komen", vertelt Sales Manager Sebastian Dierken van Big Dutchman over de kleine aanpassing met grootse werking. Inmiddels bevinden de eerste leghennen zich in de nieuwe stal.

Mijten verstoppen zich gedurende de dag vaak onder en in de holle ruimte van de zitstangen, om vervolgens 's nachts tevoorschijn te komen om de kippen te bijten. "De zitstangen worden nu met draadhaken opgehangen, waardoor het contactoppervlak tussen het ophangsysteem en de zitstang tot een absoluut minimum wordt beperkt", vertelt Sebastian over het grote voordeel van de effectieve nieuwe ontwikkeling.

Nog meer voordelen: door het grotere contactoppervlak bieden de ovale stangen een betere grip tijdens het rusten. Het resultaat is een grotere veiligheid en een duidelijk verhoogd comfort.

Vertrouwen
Ditte en Morten Helsted zijn zeer ervaren veehouders, maar hun bedrijf was eerder (naast akkerbouw) vooral gericht op melkvee en varkens. Hun nieuwste investering getuigt van een flinke portie ondernemersgeest. Door de hoge kosten voor het bouwen, de energie en natuurlijk het voeder voor de dieren, hebben ook Deense pluimveehouders het zwaar.

Het echtpaar ziet de toekomst echter met alle vertrouwen tegemoet. Het resultaat is een visueel aantrekkelijke, moderne stal voor 36.000 biologische leghennen, waarin dierenwelzijn centraal staat. Naast MiLow is de stal uitgerust met de Natura Step-volière, een systeem waarin dierenwelzijn en kostenefficiëntie optimaal worden gecombineerd en die inmiddels tot de klassiekers van Big Dutchman behoort. Verantwoordelijke voor de planning en de bouw was de Deense Big Dutchman-dealer Om GN Triova Aps.

Voor meer informatie: www.big-dutchman.nl

Bron: Big Dutchman


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven