Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CSA-boer David Buchan:

"Boeren met zorg voor de bodem zodat die alle onmisbare functies blijft uitoefenen"

David Buchan bekeek de bodem lange tijd vooral vanuit een academische bril, maar dan besloot hij om zijn zinvolle inzichten in de praktijk te brengen. Zeven jaar geleden werd hij één van de vaste CSA-boeren bij biologische boerderij het Wijveld in Destelbergen. "In Vlaanderen zitten we met veel zanderige gronden die sneller uitdrogen. We moeten dus dringend met zorg voor de bodem als centrale pijler beginnen boeren. Zo kunnen we kwalitatief voedsel blijven produceren, en tegelijkertijd zorg dragen voor de bodem zodat die alle onmisbare functies blijft uitoefenen." Ook geeft David zijn kennis door aan toekomstige bio-landbouwers als docent bodem bij het leertraject van Landwijzer. 


Droge zandbodems op het Wijveld. Foto: Sophie Degroote (Landwijzer) voor BioForum 

David: "Groenten telen op de droge, zanderige gronden van het Wijveld is een hele uitdaging. In hele natte jaren hebben we een voordeel omdat onze zandgrond beter draineert dan bijvoorbeeld zware kleigronden, waardoor we bij veel regen geen wateroverlast hebben. Ons veld is nergens modderig omdat het overtollige water goed kan insijpelen. Als CSA-boerderij is dat belangrijk omdat we zo vroeg in het voorjaar kunnen starten met zaaien, planten, bemesten... De afgelopen jaren hadden we veel last van de droogte, want in een zanderige bodem is het juist moeilijker om het water op te slaan."

Klik hier voor het volledige artikel van Bio Mijn Natuur (BioForum).

Bron: Bio Mijn Natuur - BioForum

Publicatiedatum: