Piet Adema: "Een heel serieus voorstel om ook serieus te betrekken bij het landbouwakkoord"

Kamermeerderheid voor onderzoek naar bijmengverplichting van duurzame producten

Een kamermeerderheid wil zuivelbedrijven verplichten meer duurzame melk af te nemen, zodat boeren met minder koeien toe kunnen. In de uitzending van EenVandaag op dinsdag 6 december werd aandacht geschonken aan het door Derk Boswijk ingediende voorstel voor een onderzoek naar bijmengverplichting van duurzame producten. Landbouwminister Piet Adema reageert in de reportage als volgt: "Ik vind dit een hele mooie suggestie. Het is ook wel eens eerder gedaan door een initiatiefgroep. En ik weet dat de heer Boswijk er mee aan de slag is. En ik vind het een heel serieus voorstel om ook serieus te betrekken bij het landbouwakkoord." 

Derk Boswijk geeft nog wat toelichting op LinkedIn: "Het idee is dat supermarkten en de verwerkende industrie worden verplicht om bijvoorbeeld 20% duurzame melk bij gangbare melk te mengen. Hierdoor ontstaat er een grotere vraag naar duurzame melk (PlanetProof, Biologisch, Natuurinclusief etc.). Die 20% moet verplicht uit Nederland komen dus supermarkten zouden deze norm niet kunnen omzeilen door buitenlandse melk zonder die 20% in de schappen te zetten. Die 20% zou overigens volgens het 'groene energie model' gaan, dus er zit niet fysiek in elke pak melk exact 20% duurzame melk maar de totale inkoop moet 20% duurzaam zijn."

Derk is van mening dat we duurzamer moeten gaan consumeren en bereid moeten zijn om daar meer voor te betalen. "Als burger vinden we duurzaamheid en dierenwelzijn belangrijk maar bij het binnenlopen van de supermarkt veranderen veel burgers in een consument en kopen dan toch het goedkoopste pak melk of goedkoopste stukje vlees."

Hij geeft aan dat we decennialang vooral probeerden om aan de vraagkant de agrarische sector te veranderen, maar helaas met onvoldoende resultaat. "Op dit moment zien we bijvoorbeeld biologische boeren weer teruggaan naar gangbaar omdat het onvoldoende loont. Een manier voor veel boeren om hun hoofd boven water te houden is door te groeien waardoor we nu tegen grenzen aanlopen. Om binnen deze grenzen te blijven komen we met allerlei, soms onlogische, regels op het boerenerf die tegelijkertijd voor veel terechte frustratie zorgen. Daarom kom ik met een voorstel om niet op het boerenerf met extra regels te komen maar te onderzoeken hoe de verwerkende industrie en de consument nu eens echt kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de agrarische sector."

En hij benadrukt tenslotte: "Voor de duidelijkheid, het is een onderzoeksmotie. Ik heb de waarheid niet in pacht maar de nood is zo hoog in de agrarische sector dat er wat het CDA betreft geen taboes mogen zijn."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven