In 'Out of Office' bouwen mensen met een burn-out stal om tot hoevewinkel bij bio-boerderijen

In het nieuwe VTM-programma 'Out of Office, dat sinds 17 november te zien is, bouwen mensen met een burn-out een stal om tot hoevewinkel bij bio-boerderijen Vark en Herdershof en zorginstelling Emiliushoeve. In het programma trekken vijf mensen met een burn-out naar een zorgboerderij om er te helpen bij de bouw van een biologische hoevewinkel. 'Bio mijn natuur' sprak met de mensen van Veldvolk, de coöperatie die achter de hoevewinkel schuilgaat. 

Veldvolk bestaat uit twee bio-bedrijven (Vark en Herdershof) en zorginstelling Emiliushoeve. Emiliushoeve wil mensen met een beperking – wij noemen ze liever deelnemers –  de kans geven om zinvol bezig te zijn en dat kunnen ze dankzij onze samenwerking met de twee bio-boerderijen. Ze gaan daar elke dag mee helpen. Vark is een extensieve veehouderij met biologische varkens en koeien, Herdershof verkoopt biologische groenten via groentepakketten. Het is een zeer mooie samenwerking. 

"In het programma krijg je te zien hoe we een oude stal hebben omgebouwd naar een prachtig ecologisch gebouw. Maar vooral hoop ik dat mensen zullen zien wat voor kwaliteiten onze mensen hebben."

De winkel opent donderdag 5 januari. Naast een winkel is er ook een verwerkingsruimte waar ze zelf dingen maken, zoals soep of quiches. Je zal er vleespakketten van Vark kunnen kopen, een groentepakket kunnen afhalen en producten van lokale bio-telers vinden. 

De bedrijven willen ook graag aandacht vragen voor de problemen in Vlaanderen rond de toegang tot landbouwgrond. Die is vaak duur. De coöperatie De Landgenoten heeft daar een mooie oplossing voor: zij kopen landbouwgrond aan en verhuren dat dan voor altijd aan bioboeren. Zowel Herdershof als Vark zijn bezig om via deze weg gronden te verwerven. "We zoeken daarvoor nog financiële steun: je kan een aandeel kopen van De Landgenoten of een gift doen. Op die manier word je een klein stukje medebeheerder van de gronden en draag je indirect bij aan het project van Veldvolk."

De hoevewinkel van Veldvolk zal vanaf 5 januari elke donderdag, vrijdag en zaterdag geopend zijn van 9:00 tot 18 uur. 

Voor meer informatie: info@veldvolk.be en www.veldvolk.be 

Bron: Bio mijn natuur


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven